Recept: Salade met grapefruit, granaatappel en geitenkaas-quenelles

Als het weer niet wil meewerken, moeten we zelf maar aan de slag. Met deze heerlijk frisse salade heb je de zomer zo in huis.

Het was een paar dagen zonnig weer, dus wij -hup!- naar het tuincentrum om een lading bloemen voor ons dakterras te halen. We waren er echter nog niet binnen of het weer sloeg om, en dat bleef zo. Het kleurfestijn heeft uiteindelijk een week bij ons binnen op tafel gestaan; het weer weigerde echt iedere vorm van zonnigheid. Dus het was of dat, of met blommen, potten en potgrond de regen in. En dat weiger ik. Zo’n fanaat ben ik nu ook weer niet.

 

Bloemen waar ze niet horen: op tafel.

bloemen

Ik begon er na een paar dagen wel licht van te balen. En na nog een paar dagen stevig. Uiteindelijk dacht ik: prima, als de zomer niet naar mij wil komen, dan kom ik wel naar de zomer! Dat seizoensprotest mondde niet uit in een fleurig dakterras, maar in een uiterst zonnige salade!

Met hoofdzakelijk groente van nu (de eerste rucola-oogst uit eigen moestuin!), fruit (voor het lekkere zomerse gevoel) en een friszure dressing. Lekker, gezond, voedzaam en in een handomdraai op tafel, wat wil je nog meer? Oh ja, zon! Nou, die kwam er zo snel op af dat we ons maaltje heerlijk buiten konden opeten.

En wij naar buiten, dan die verdomde blommekes eindelijk ook! Eind goed, al goed. 😄

Recept

Een salade maken mag natuurlijk geen koken heten, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen recept voor is. Wil jij ook een zomer-kickstarter? Zo maak je hem!

 

unnamed1

 

Ingrediënten voor 2 personen:

Rucola (ik heb hem uit eigen moestuin, maar het was zo’n 100 gram)

Geitenkaas (ik had zachte naturel geitenkaas van de Albert Heijn, 125 gram)

Granaatappelpitjes (een halve granaatappel is meer dan genoeg)

Bleekselderij (twee stengels)

Sperzieboontjes (een stuk of 12)

Notenmelange (naar smaak)

Aceto balsamico azijn (een eetlepel)

Olijfolie extra vierge (een flinke scheut)

Komkommer (ongeveer een vierde)

Rode ui (een halve)

Avocado

Meiraap (een halve)

Grapefruit

Peper

Zout

 

Snijwerk:

Snijd de rode ui in ringen, de komkommer in kleine reepjes en de bleekselderij in halve maantjes. Alleen de rode ui heb ik geschild, de komkommer en de bleekselderij niet.

Schil de meiraap met een kaasschaaf en snijd in zo dun mogelijke plakken.

Snijd de avocado door midden en ontdoe de vrucht van de schil. Snijd in langwerpige plakken en bestrooi met wat grof zout. Als je een halve avocado wilt bewaren, pak dan de helft met de pit er nog in. Dan wordt de kwetsbare vrucht minder snel bruin.

Ontpit de helft van de granaatappel. Deze video toont hoe je dat makkelijk doet.

De grapefruit; snijd de schil er grof af (dus met schil, wit vel en bovenste doorzichtige vlies). Snijd er vervolgens vliesloze partjes tussenuit.

Kook de sperzieboontjes enkele minuten, tot ze net aan zacht beginnen te worden. Dan zijn ze gaar, maar hebben ze nog wel een bite.

Dressing: Meng een flinke scheut (goede) extra vierge olijfolie met een eetlepel aceto balsamico-azijn. Breng op smaak met wat peper en zout.

Geitenkaas quenelles: neem zachte geitenkaas en verwarm twee grote theelepels in heet water. Schep een stuk uit de geitenkaas met één lepeltje. Schep met de tweede hete lepel de geitenkaas vervolgens uit de eerste lepel. Herhaal dit tot je een mooie ronde vorm krijgt. In deze korte video van de AH laten ze zien hoe het moet.

 

Op het bord:

Hoe het op het bord belandt maakt natuurlijk niet veel uit. Ik heb de rucola en het kleine grut (de komkommer, bleekselderij, granaatappelpitjes) onderop gelegd. Daarbovenop de meiraap, sperzieboontjes, rode ui en noten. Tot slot de grapefruit, avocado en geitenkaas. Even afmaken met de dressing en wat verse zwarte peper.

Enjoy!

salade11

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s