Japanse culinaire bezigheidstherapie (en het Nederlandse antwoord daarop) 

Ze zeggen dat verveling goed is voor de mens. Noodzakelijk voor de creativiteit zelfs, uit verveling zouden de mooiste dingen ontstaan. Daar weten ze in Japan alles van.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen, ik had géén idee. Maar blijkbaar is het in Japan al een tijdje helemaal hot: het maken van dammen in en met voedsel. Ofwel Damukare. In de meeste gevallen betekent dat curry aan de ene kant, dan een grote dam van rijst, en vleeswaren en groente aan de andere kant. Alles netjes van elkaar gescheiden op een clean bord. En het levert nog geinige plaatjes op ook.

Natuurlijk is verveling niet de enige reden die aan deze dammen ten grondslag ligt. Het is waarschijnlijk wel de belangrijkste, maar de creaties worden ook gebruikt om verjaardagen van Japanse dammen mee te vieren. En het fenomeen wordt steeds hotter in Japan! Vandaar dat Vice het tijd vond worden voor een Nederlands antwoord op de rijstkunstwerkjes.

Kunstwerk

Vice’s David Widen verveelt zich gelukkig ook regelmatig (“Ik heb in de avonduren geen ster te doen”), dus aan hem de dankbare taak om dam-in-bord op de Hollandse manier te bouwen. Eerlijk is eerlijk: het haalt de verfijning van de Japanse versies niet, maar alleen maar nét niet. Zijn kunstwerk van boerenkool (je dacht toch niet dat ‘ie rijst zou pakken?) ziet er werkelijk alleraardigst uit.

Nieuwsgierig? Zie de pica’s (via Vice en demilked) hieronder.

 

Voedseldammen:

 

rijst

rijst3

rijst9

rijst1

rijst7

 

rijst5

rijst4

rijst2

De Nederlandse versie van Vice:

boerenkool

 

boernook

 

boerenkool1

boerenkol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s