Huis verkopen? Neem een knappe makelaar

Als je je huis wilt verkopen en daar het liefst ook nog een goede prijs voor vangt, dan ben je het beste af bij een lekker ding. En dat is geen grap. Makelaars die door anderen als aantrekkelijk beschouwd worden krijgen namelijk in de regel een betere prijs voor een huis.

Zo kwam naar voren uit een studie van de Universiteit van New South Wales, Australië. De onderzoekers stelden vast dat het inhuren van een mooie man of vrouw, om potentiële kopers het huis te laten zien, de verkoopprijs kan ophogen met een gemiddelde van 2,3 procent.

Voor een huis van twee en een halve ton, is dat algauw 6000 euro extra. Bovendien geldt: hoe aantrekkelijker de makelaar, hoe groter dat verschil wordt.

Portefeuille

Het fenomeen is beter bekend als het ‘halo effect’ waarbij de mening van mensen -veel meer dan ze zelf vermoeden- mede bepaald wordt door het uiterlijk van de personen waar ze op dat moment mee te maken hebben.

“Aantrekkelijke makelaren bereiken inderdaad veel betere prijzen”, bevestigt Robert Tumarkin, verbonden aan de New South Wales Universiteit, aan de Daily Mail. “Ons onderzoek laat zien dat de mate van aantrekkelijkheid van de makelaar, de hoeveelheid geld dat een huis opbrengt absoluut beïnvloedt.”

Voor het onderzoek werd vooral gekeken naar foto’s van makelaars op bedrijfswebsites en naar het geld dat dure woningen uit hun portefeuille hadden opgeleverd. Hieruit bleek dat de prijzen hoger lagen als de makelaar, volgens welke definitie ook, als aantrekkelijk beschouwd kon worden.

Overstuur

Beslist goed nieuws voor sommigen, minder nieuws voor anderen, dat vindt ook Tumarkin. “Als ik te veel betaal voor een DVD-speler kan ik daar heus mee leven, maar als ik duizenden euro’s te veel betaal voor een woning, dan ben ik wel overstuur ja”, aldus de onderzoeker.

Proberen? 

Ben je niet knap, maar wel makelaar? Dan kun je het volgende misschien proberen om de mening van huiskopers (positief?) te beïnvloeden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s