Mosselen klaarmaken doe je zo

Vroeger at je mosselen als je ergens in de maandnaam een ‘r’ kon vinden. Tegenwoordig kun je ze ook in juli al prima eten. Wil je zelf mosseltjes maken? Je leest hier hoe je dat doet. Plus heel veel heerlijke recept-inspiratie.

Persoonlijk heb ik met mosselen een beetje wat ik met ovenschaalgerechten (lasagne bijvoorbeeld), fondues en andere éénpansgerechten heb; de eerste vier happen vind ik heerlijk. Daarna denk ik I’m bored, what’s next?!  Alles smaakt gewoon hetzelfde en ik ben nu eenmaal een sucker for afwisseling in mijn mond. Wat eten betreft dan.

Dankzij mijn moeder, zusje en de fijne jaren dat ik in de weekenden bijbeunde bij Belgisch Bier Café Olivier Utrecht (aanrader! Check de café top-100 maar) echter, weet ik dat er genóég mensen zijn die verzot zijn op de schelpdiertjes en voor wie de smaak ervan nooit verveelt. Ze bestelden de zeediertjes welhaast zingend van culinaire voorpret en meer dan eens moest er een tweede pan aan te pas komen.

Dat de mosselen er zo gretig aftrek vonden was fijn voor mijn baas, maar wel een beetje jammer voor ons. Dat gesleep met die snoeihete, veel te zware mosselpannetjes bleek bij geen van ons tot hobby uit te groeien.

171942620_91e935f13a_o

Proberen

Hoewel ikzelf dus niet de allergrootste fan ben, was het toch een genot de info voor dit stuk bij elkaar te vergaren. Omdat ik dus heel goed weet hoeveel hardcore fans er rondlopen. En misschien zijn er ook nog wel mensen die nooit eerder kans zagen de supergezonde schelpdiertjes te proberen en dat eigenlijk best eens willen.

Hier in ieder geval voor ieder wat wils: van oogst, tot schoonmaken, tot de allerheerlijkste recepten.

Happy Mussel!
 

5172125374_535ca9353c_o

Mosselen zijn super gezond!

Mosselen kun je met een gerust hart eten. Het zou zelfs om het meest gezonde schelpdiertje gaan dat er is!

Zo zitten ze vol met eiwitten en gezonde vetten, mineralen (zink, ijzer, foliumzuur, selenium, mangaan, kalk jodium, fosfor) en vitaminen (onder meer C en B12).

Het gerucht dat er iets mis zou zijn met Nederlandse mosselen waardoor je deze beter niet kan eten, is volgens IsHetGezond in ieder geval onzin. Toch kun je er beter niet te veel van eten, wegens het hoge natriumgehalte in mosselen.Te veel zout is niet goed voor het lichaam, dus als je de schelpdiertjes ’s avonds op het menu hebt staan, kun je de rest van de dag dan ook het beste proberen je zoutinname  te beperken.

 

Mosselen schoonmaken:

 

Mosselen op twee manieren: Zeeuws en Italiaans

 

Nog meer leuke manieren om mosselen te bereiden:

1. Indiase mosselpan

2. Gegratineerde mosselen met paprikachutney

3. Mosselen in kokosbouillon (Gordon Ramsay)

4. Mosselen in pittige tomatensaus

5. Spaanse couscous met salami en mosselen 

Ook leuk: de mosselspiesjes met Zeeuws spek en mossel-gazpacho van Foodgloss.

 

 

Mosselen, zo belandden ze op je bord:

In deze 12 minuten durende mini-docu laten ze zien hoe de mosselvangst in zijn werk gaat.

 

 

 

 

Meer uit de Doe je Zo-rubriek:

Beter koken doe je zo

Afstoffen doe je zo

De badkamer schoonhouden doe je zo

Een woning inrichten doe je zo

Water besparen doe je zo

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s