Super Gezond: Gember

Wat hebben misselijkheid in de auto, een laag libido en hardnekkig boven je broek uit piepende zwembandjes met elkaar te maken? Je lost het allemaal op met gember! Een veelzijdig en smaakvol kruid dat al eeuwen geroemd wordt om zijn fantastische bijwerkingen. 

Gember wordt al sinds jaar en dag gebruikt in Aziatische, Indische, Arabische, Joodse en Europese keuken, en soms ook in die van mij. Persoonlijk vind ik Tony Chocolonely Salted Caramel lekkerder van smaak, maar ik vind gember zeker niet vies.

En het is zó verdomd gezond. Iedere keer weer als ik iets over gember lees, raak ik helemaal geïnspireerd en koop het weken achtereen. Waar ik om onbegrijpelijke redenen toch weer laks in word. Vervolgens ligt het steeds minder vaak in mijn boodschappenmandje en uiteindelijk vergeet ik het gewoon. Zonde! Maar toch heb ik dan weer een begeesterd pro-gemberartikel nodig om het hele circus van vooraf aan te laten beginnen.

Makkelijker zou zijn als het gewoon beklijft. Daarom, voor mij maar zeker ook voor jullie, hier een Groot Gember Overzicht (ook wel ‘begeesterd pro-gemberartikel’), altijd binnen handbereik en mét al die inspirerende gezondheidsweetjes.

Happy Ginger!

(ps: Mijn favoriete gember-‘recept’ is super simpel: rasp het en gooi het met water en citroen in een glas. ’s Zomers heerlijk met wat ijsblokjes, in de winter is dit warm heel lekker).

 

 Alles over gember:

Algemeen:

Gember zou het meest geconsumeerde kruid ter wereld zijn. Het heeft een wat scherpe smaak, die zich niet heel makkelijk laat vergelijken met iets anders (een beetje fris, kruidig, zoet en pittig). Het wordt gewonnen uit de wortelstok van de Zingiber officinale, de gemberplant, en kan in zoete en in hartige gerechten gebruikt worden.

In Europa zouden we de wortel te danken hebben aan Marco Polo, die hem in China zag en meenam. In China wordt het al 3000 jaar geteeld.

Gemberplanten worden vermeerderd door ze te scheuren. De meeste gember komt uit landen als India, West-Afrika, Jamaica, Nigeria, Japan en China.

 

Waar kennen we het van?

Gemberbier

Ginger Ale

Gekonfijte gember

Ingelegde gember

Maar ook: ingemaakt in suikerwater. Op deze manier kent menigeen het wellicht het beste omdat het zo voorkomt in gemberkoek, ontbijtkoek en speculaas.

 

Kopen en kosten:

Je koopt gember gewoon bij de supermarkt. Je kunt het in verse en in gedroogde (poeder-)vorm krijgen. Een gemberwortel die goed vers is heeft een pittige geur en gladde schil. De knol moet stevig en zwaar aanvoelen.

Bij de Albert Heijn betaal je 1.79 euro voor 150 gram verse, biologische gember. Gember in poedervorm koop je voor ongeveer twee euro.

Wil je gember niet in de keuken gebruiken maar tot je nemen vanwege de gunstige bijwerkingen? Bij de drogist zijn ook preparaten te koop.

 

Verse gember bereiden:

 

Bewaren:
Je kunt gember best lang in de koelkast bewaren. 24Kitchen meldt dat de wortel nog langer goed blijft als je hem in rijstwijn bewaart.

Invriezen kan ook. Klik hiervoor door naar het ‘wetenschappelijke artikel’ van WikiHow, méér dan zij doen valt er echt niet over te vertellen.

 

Voor de gezondheid:

Gember is ontzettend goed voor de gezondheid. Volgens GemberGezond komt dat hoofdzakelijk door de volgende stofjes: gingerol en shogaol, gingerdiol, gingerdion, beta-caroteen, capsaïcine, koffiezuur en curcumine. Deze stofjes zouden de volgende gunstige effecten op het lichaam hebben.

Reisziekte en misselijkheid: Gember verzacht misselijkheid in tal van vormen. Of je nu iets verkeerd gegeten hebt, uit een operatie ontwaakt, wagenziek of zwanger bent of herstelt van een chemokuur. Ginger is your friend! Je zou er wel behoorlijk wat van moeten eten (preparaten bieden uitkomst), maar volgens uitgebreid onderzoek zit je dan wel gebakken.

Pump up your sex life: Gember zou de bloedcirculatie in het lichaam stimuleren waardoor dus ook de geslachtsdelen beter doorbloed raken. Je libido wordt hier heel blij van.

Keel: Gember zou verzachtend werken voor de keel en dus ook goed zijn voor de stem.

Maag: Gember is opgenomen in de Amerikaanse farmacopee als middel tegen maagklachten.

Pijn en ontstekingen: Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gember pijn verzacht en ontstekingen remt. Het onderzoek vind je hier.

Diabetes: Diverse onderzoeken (in vitro, in vivo en klinisch) hebben een antidiabetisch effect van gember aangetoond. Het verbetert de afgifte van insuline en de insulinegevoeligheid.

Voor de lijn: De heilzame knol verbetert de koolhydraat- en vetstofwisseling door remming van belangrijke sleutelenzymen in de koolhydraatstofwisseling. Ergo: Joepie!! Want: goed voor de lijn! Meer over gember en afvallen vind je op Mens en Gezondheid.

Het brein: Tot slot zou gember goede dingen doen voor het brein. Vanuit de Arabische folklore bestaat de overtuiging dat de wortel het geheugen verbetert, iets wat wetenschappelijk onderzoek inmiddels ondersteunt. Uit de studie onder gezonde vrouwen van middelbare leeftijd bleek dat een extract van gember een positief effect heeft op zowel aandacht- als cognitieve functies.

 

Gember recepten:

Omdat gember goed kan in zoete en in hartige gerechten, kun je er alle kanten mee op. Gebruik je het in een vleesgerecht, dan zul je zien dat het vlees malser wordt (verse gember bevat een eiwitsplitsend enzym).

1. Kip met gember en gemberbier

2. Wokschotel met sinaasappel en gember

3. Gembercake met abdijbier en maple syrup

4. Broccoli met soja en gember

5. Gembersiroop

 

Gember in de moestuin:

Gember is niet heel goedkoop, maar je kunt het ook prima zelf verbouwen natuurlijk! Wel binnen in een pot, want gember is slecht met kou. Dit filmpje helpt je op weg.

 

Meer uit de Super Gezond-rubriek:

De Aardappel.

Nootmuskaat.

Boerenkool.

Kurkuma.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s