Over de Indiase keuken (en de aftermath van één wrapje)

De Indiase keuken zou de meest ondergewaardeerde keuken ter wereld zijn. Tot groot ongenoegen van The Pepper Trail, Gannan Andan en sinds heel recentelijk ook een beetje van mij.  

Ik dacht dat ik niet van de Indiase keuken hield, maar ik had het een beetje mis geloof ik. In retrospectief begrijp ik ook pas hoeveel tekenen er waren, maar ik zag het niet. Ik. Zag. Het. Gewoon. Niet.

Zo wíst ik dat heel Groot-Brittannië fervent aanhanger is van de culinaire stroming, maar ik dacht dat dat vooral te maken had met het gebrek aan eigen smaakmakende keuken. Ook het feit dat er voor iedere bestemming die wij aanvliegen (dat zijn er veel) een Indiase toko op de shortlist favo-restaurants prijkt, zag ik niet als teken aan de wand.

Dat mijn collega’s in Delhi, waar we midden in de nacht in het hotel aankomen, elke keer weer al na een paar uur slaap vrijwillig die ogen opengooien omdat ze per se het Indiase ontbijtbuffet willen halen, was altijd enkel een reden ze snoeihard uit te lachen. Te meer omdat we tot ver in de middag van ons mooie bedrijf (❤️) van de à la carte-kaart mogen bestellen wat we willen. Dan ga je toch niet met je slaperige bakkus aan het Indiase voedsel?

Ik wist dus heel goed hoe lekker sommigen het vinden maar ik dacht nooit: nou misschien moet ik het dan ook eens proberen. Niet één keer.

Verstoord gevoel

Ter mijn noodzakelijke verdediging: ik weet wel waar het mis is gegaan. Chinees, Thais (de enige reis dat ik blij was dat ik naar drie weken weer naar huis mocht), Japans (sushi uitgezonderd), ik moet er gewoon niets van hebben. Of ik het nu hier eet of daar: bleh. En, oké met een beetje een verstoord cultureel, historisch en aardrijkskundig gevoel, India ligt toch in hetzelfde gebied. Dus dat zal qua voedsel wel allemaal hetzelfde zijn, redeneerde ik eenvoudig.

Nu heb ik dus een wrapje aan boord op, en dat heeft mij ernstig aan het wankelen gebracht. Dat wrapje was namelijk Indiaas en het enige overgebleven voedsel, dus ik moest wel. Dat wrapje -deze dus:

WAS VERDOMD LEKKER!!! Zo lekker zelfs dat het mijn op niets gebaseerde maar hardnekkige overtuiging aan gruzelementen sloeg. Het had heerlijk veel pit, kruiden en groente, eigenlijk … dus exact zoals ik eten graag zie.

Hoeveel van dit soort heerlijkheden heb ik in godsnaam gemist in mijn leven?

Toch (en gelukkig) sta ik niet alleen in mijn idiote vergissing. Als we Gaggan Anand althans mogen geloven (zie video hieronder) is de Indiase keuken ‘de meest ondergewaardeerde en slecht gerepresenteerde keuken ter wereld’.

De topchef wil dat graag veranderen en omdat ik me schuldig voel aangaande dit onderwerp, help ik graag een handje.

Daarom: vijf keiharde pluspunten van de Indiase keuken, een restauranttip, een geweldige video van Gordon Ramsay bij wie het Indiase kookzweet in de bilnaad staat en wat eenvoudige instapgerechten. Om jullie op weg te helpen, of desnoods mezelf. Ik heb goede voornemens namelijk!

Happy Indian Cooking!

15906396997_ed34433521_o

Vijf keiharde pluspunten van de Indiase keuken:

1. Het is supergezond

Ze gebruiken alle kruiden waarvan buiten kijf staat dat ze verschrikkelijk goed voor je zijn (denk knoflook, gember, kurkuma, chilipeper), het hoofdbestanddeel van de maaltijd is meestal groente en ze eten weinig vlees. Het viel me al op dat bijna alle Indiërs een prachtige huid en diep glanzend haar hebben, maar ik had gemakshalve altijd aangenomen dat het een genenkwestie betrof. Het zou me echter niets verbazen als dit tot hun gezonde voeding te herleiden is.

 

SONY DSC

2. Je kunt eindeloos variëren

India is een héél groot land, waar ook nog eens verschillende religies samenkomen. Zo bestaan er op heel veel gerechten nog veel meer regiogebonden varianten. Eigenlijk kun je dus eindeloos nieuwe recepten blijven proberen. De Indiase keuken zal in ieder geval niet snel vervelen.

3. Het is een beetje tapas-achtig

Wie mij kent weet dat ik een hekel heb aan gerechten die in één bak/pan/ovenschaal/whatever geserveerd worden. Denk lasagne, kaasfondue, bami, mosselen etc. De belangrijkste reden hiervoor is dat iedere hap die je in je mond stopt hetzelfde smaakt. Bóóóóring!

Om die reden voel ik een diepe liefde voor de Mexicaanse keuken, want met al die sausjes (salsa, zure room, guacamole) is het heerlijk afwisselen en ook tapas schuif ik om dezelfde reden enthousiast naar binnen.

In India houdt men blijkbaar ook van afwisseling want meestal bestaat de maaltijd uit allerlei schalen die tegelijkertijd op tafel komen en gegeten worden met naanbrood (of rijst) en allerlei verschillende dips en sausjes.

4. Het is goedkoop

Toegegeven: er worden veel kruiden gebruikt in de Indiase keuken en die zijn niet altijd even goedkoop. Buiten dat wordt het eten hoofdzakelijk opgebouwd uit brood, rijst, groente en aardappelen. Een liefde ontwikkelen voor dit type eten is niet alleen een cadeautje voor je lichaam en smaak, maar dus ook voor je bankrekening.

5. Het is laagdrempelig

Onder mijn collega’s staat India bekend als ‘love it or hate it’. Ik vind het fantastisch maar de collega’s die het er haten zijn meestal iets te veel onder de indruk van de chaos of de armoede in Delhi. En die kunnen ook vrij heftig zijn. Ik zal nooit vergeten dat ik de allereerste keer dat ik er was al een compleet gezin aantrof dat bloot op een verkeersheuvel leefde (!) en waarvan zelfs de allerkleinste (een peutertje) onder de open zweren zat. Heftige dingen.

Wat betreft de Indiase keuken is de armoede van het land wél voordelig want men is hier gewend eten te bereiden met zeer weinig middelen. Ingewikkelde en vaak kostbare keukenattributen ga je dus niet nodig hebben om een heerlijke Indiaas diner op tafel te zetten. Gewoon de ingrediënten verzamelen en zorgen dat je een pan en een vuur hebt, en je kunt beginnen.

85866635_2561c7b993_o

Nieuwsgierig?

Ben je ook niet zo bekend met Indiaas eten maar wel nieuwsgierig geworden? In Rotterdam vind je The Pepper Trail, waar alleen al 40 Indiase hoofdgerechten op de menu-kaart prijken. Het restaurant heeft dan ook als missie de keuken uit India meer bekendheid te geven. Wil je er kennis mee maken dan zit je bij The Pepper Trail dus goed.

 

Proberen?

Je kunt het natuurlijk ook zelf proberen. Dit zijn 5 gemakkelijke Indiase recepten:

1. Zelf paneer (dé Indiase kaas) maken

2. Yoghurtdips!

3. Samosa’s

4. Pompoencurry met naanbrood

5. Kheer (rijstdessert)

Meer curry’s ontdekken? Klik hier.

 

Ramsay kookt Indiaas:

Niet bijzonder leerzaam, wél bijzonder amusant: Gordon Ramsay probeert Indiaas te koken zonder Engelssprekende hulp.

 

 

Gaggan

Topchef Gaggan Anand over appeltaart, wiet en de ondergewaardeerde Indiase keuken. De kok bestiert momenteel het moleculaire Indische restaurant Gaggan in Bangkok.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s