Gestrest? Ga schoonmaken!

Als je last hebt van gestresste gevoelens doe je er goed aan te gaan schoonmaken. Niet dat je daar nu per se rustiger van wordt, maar je huis wordt er in deze toestand wel nog schoner van. 

Dat ontdekten wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Connecticut, na een vrij eenvoudige proef. Hiervoor lieten ze eerst een groep studenten voor een publiek spreken (gevolg: bibberende knieën, klotsende oksels en angstzweet in de bilnaad) en daarna een beeldje oppoetsen.

De controlegroep kreeg ook een beeldje te poetsen, maar zonder dat zij daarvoor een grote groep mensen te woord hadden gestaan. En wat bleek? De eerste groep ging los op het beeld alsof hun leven ervan afhing. Zij poetsten veel obsessiever en repetatiever dan de controlegroep.

Schoon!

Om nog zekerder van hun zaak te zijn hadden de onderzoekers de proefpersonen gevraagd hoeveel stress de opdracht hen precies bezorgden. De hoeveelheid stress bleek inderdaad een voorspeller van het aantal repetatieve bewegingen dat iemand maakte. Bovendien zei het iets over hoe lang het duurde voor het beeld schoon verklaard werd.

De auteurs van de studie menen nu dat stress leidt tot herhaaldelijk gedrag omdat het mensen een gevoel van controle geeft. Dit zou ook de reden zijn waarom sommigen hun nagels te lijf gaan als ze gespannen zijn, een vergelijkbare uitlaatklep.
Ik zou toch maar gaan schoonmaken denk ik.

Het onderzoek is opgenomen in het vakblad Current Biology.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s