Koken in Bangkok

Zelfs met serieus slaaptekort en een ontbrekende liefde voor de Thaise keuken, is een kookclinic bij de Silom Thai Cooking School in Bangkok op alle fronten een kick-ass ervaring.

Ik hou echt verschrikkelijk van mijn baan, om alle obvious redenen, maar ik wil niet de indruk wekken dat het al goud is wat er blinkt. Net zo min dat ik met deze site de indruk wil wekken dat ik een soort van huishoudkoningin ben, want op de keper beschouwd ben ik niet eens de allerlaatste prinses in lijn van huishoud-troonopvolging. Sterker nog: ik heb mijn familie pas zeer recentelijk op de hoogte gesteld van mijn activiteiten alhier omdat ik serieus vreesde dat ze me zo hard zouden uitlachen dat ze erin zouden blijven. Wél vind ik het allemaal hartstikke gezellig (koken, tuin, huis mooi maken, de hele mikmak) en dat is wat mij betreft ruim voldoende reden om er een website voor op te richten.

Lokale tijd

Maar goed. Mijn werk heeft dus zéker zijn charme, dat zal ik niet ontkennen, maar ‘charme’ was bijvoorbeeld niet direct het woord dat gisteren na het ontwaken als eerste in me opkwam. Naar Bangkok vliegen duurt wel een paar uurtjes namelijk, dus lig je hier rond half acht ’s ochtends (Nederlandse tijd) eindelijk eens in je bed. Het is lokaal dan al half één, dus als je dan een fatsoenlijke nacht maakt van acht uur, dan word je rond half negen ’s avonds lokale tijd wakker (het is dan al donker) en moet je jezelf dus de héle nacht zien te vermaken.

Meestal doen wij dat dan ook niet. We zetten dan -hoe moe we ook zijn- de wekker na zo’n drie uurtjes, zodat we nog wat daglicht meepakken en later een ‘lokale’ nacht kunnen maken. Maar dat wakker worden na drie uur slapen, als je je de hele nacht een slag in de rondte hebt gewerkt (of nou ja, met koffie, thee, kip en pasta in de weer bent geweest) en eigenlijk dus pas net in je welverdiende bedje ligt, dat zou ik niet als simpel willen bestempelen. Laat ik het zo zeggen: het zijn de momenten waarop vloeken en vervloeken elkaar in hoog tempo afwisselen. En, naast alle standaard dingen die ik graag vervloek zoals grijze haren, alle telgen van de Bush-familie en chagrijnige kutlui (ikzelf op dat moment!), vervloek ik dan zélfs mijn mooie baan.

Het ‘programma’

Ter broodnodige afleiding van al die hopen gaarheid hadden we gelukkig een heus ‘programma’ en dat programma was Thais (leren) koken bij een lokale kookschool. Eén stewardess had dat al eens gedaan en die had gezegd dat dat hartstikke leuk was. Ik hou van koken maar niet van Thais eten dus ik verzette mij aanvankelijk in stilte tegen deze activiteit. Ik hield mijn mond in de hoop dat het idee vanzelf door het luchtledige opgenomen zou worden, maar dat deed het dus niet. Iedereen was onmiddellijk en op het irritante af enthousiast en alles lag dus, voor we überhaupt goed en wel in Thailand waren, al vast.

Dus net na het ontwaken vervloekte ik die stewardess ook even (en al haar kritiekloze volgelingen), maar dat neem ik terug. Want wat wás het leuk en wat ben ik blij dat dit me door de maag gesplitst werd. En sommige gerechten waren nog best lekker ook. Die twee recepten (een pittige garnalensoep en een noodle-gerechtje) deel ik graag met je, maar voor de reislustigen onder ons ook wat info over de kookschool zelf. Mocht je toevallig in Bangkok zijn, mis het niet!! Het gaat er allemaal lekker Thais aan toe (koken op blote voeten, jawel, en tijdens de ‘hoorcolleges’ zit je lekker op de grond), maar ik heb echt een geweldige avond gehad. Zombie en al, en dat zegt wel wat.

Happy Thai food!

 

De Thaise keuken, algemeen:

De Thaise keuken is snel en simpel (vinden ze zelf). Je hebt in de regel vlees, vis of vegetarisch vlees als basis en vervolgens drie groepen ingrediënten die als leidraad dienen en waar je volgens onze geweldige chef Oat als volgt mee omgaat:

 • Groente of ‘vulling’. Dit zijn ingrediënten die je toevoegt om het gerecht letterlijk op te vullen of verzadigender te maken. Hiervoor geldt: if you don’t like it, don’t eat it. Met andere woorden: laat het gewoon weg.
 • Kruiden. De kruiden die het gerecht op smaak brengen, hierin kan iedereen een eigen voorkeur hebben. Hiervoor geldt dan ook: if you don’t like it, change it.
 • Sleutelingrediënten. Dit zijn de ingrediënten die de basis voor een gerecht vormen. Zonder deze ingrediënten is het gerecht niet hetzelfde. Hiervoor geldt dus: if you don’t like it, don’t make it.

 

Wat van de gewéldige ingrediënten:

eten2

eten1

eten55

eten5

eten4

 

De kookschool:

Ben je ooit in Bangkok? Ga naar de Silom kookschool! (meer info onderaan) Silom is het perfecte onderkomen om je Thaise kookvaardigheden wat extra sjeu te geven. Voor nog geen 25 euro maak je er in een kleine drie uur liefst vijf gerechten en je mag het nog allemaal opeten ook. Biertje moet je erbij denken, dat dan weer wel, maar er staan koud water en dito Cola voor je klaar op tafel.

Je mag alleen komen of met een (grote) groep, dat maakt niet uit. Op elke dag van de week bieden ze er andere recepten aan, dus je kunt ook vaker gaan als je wilt. Wij wilden het graag na de vlucht doen waardoor we er ’s avonds terechtkwamen maar als je de keuze hebt ga dan voor de ochtend-shift (en volgens mij is er zelfs ook nog een middag-sessie). Wat zo leuk is aan de ochtend is namelijk dat ze je eerst meenemen naar de markt, waar je zelf je ingrediënten mag uitkiezen.

Zo ziet het eruit:

school9

school7

school3

school5

school2

school

school`1*Applaus* Chef Oat:

BANG0

Dé tip:

De tip die ik mee naar huis neem is de Thaise manier van limoensap persen. Zet de punt van je mes in een schaaltje en vouw je halve limoentje om de botte kant van je mes. Als je nu knijpt loopt al het sap langs je mes keurig het schaaltje in.

bangkok3

 

Recepten!

We maakten 5 gerechten:

-Tom Yum Goong, creamy style (hot & sour Prawn Soup)

bangkok1

-Pad Thai Sai Kai (Fried Noodles Thai Style)

bangkok4

-Popia Sot (Fresh Spring Rolls)

etren2

-Kang Khiao Wan Gai (Green Curry with Chicken)

curry

-Khao Neaw Ma Muang (Mango with sticky Rice)

eten

 

Lekker & Vies

Vooral de eerste twee vond ik bijzonder lekker, dus die recepten deel ik graag (hieronder) met je. Toevallig zijn het beide recepten met garnalen, maar die kun je eventueel vervangen door kip, champignons of tofu. Van de groene curry geloof ik dat er betere zijn. Bovendien sloeg chef Oat de romantiek van de Thaise Curry zelf aan gruzelementen door toe te geven dat zelfs de Thai de currypasta niet maken maar gewoon kopen, omdat het te duur is en te veel tijd kost. Het dessert en de verse spring rolls vond ik ronduit vies.

 

Zo maak je de soep:

De ingrediënten voor twee kleine of één grote portie:

 • 6 grote, gepelde garnalen
 • 1 grote champignon in vieren gesneden
 • 1 citroengras in stukjes van ongeveer 2 centimeter gesneden
 • 3 kaffir limoenblaadjes in tweeën gescheurd
 • een stuk Thaise gember (van zeker anderhalve centimeter) in plakjes gesneden
 • ongeveer een halve eetlepel vissaus
 • ongeveer een theelepel limoensap
 • 240 milliliter water (of kippenbouillon)
 • een halve tomaat in vieren gesneden
 • een eetlepel fijngesneden verse koriander (kun je ook weglaten)
 • een lente-ui, fijngesneden
 • ongeveer een halve eetlepel Thaise chilipasta (Nam Prik Pow)
 • ongeveer 2 eetlepels kokos- of gewone melk
 • Zoveel chilipeper als je wilt

bangkok2Bereiding:

 1. Gooi het water in de pan en voeg toe de citroengras, de Thaise gember, de kaffir limoenblaadjes, de champignon, de chili en de tomaat. Breng aan de kook en laat koken tot de ingrediënten gaar zijn.
 2. Gooi de garnalen erbij en kook ze mee tot ook deze bijna gaar zijn.
 3. Voeg nu toe de kokosmelk, het limoensap, de vissaus en de Thaise chilipasta. Laat nog kort koken.
 4. Haal de soep van het vuur en serveer het heet en gegarneerd met koriander en lente-ui.

 

Zo maak je de noedels: 

De ingrediënten voor twee kleine of één grote portie:

 • 100 gram gedroogde rijstnoedels, geweekt en afgegoten
 • 5 middelgrote, gepelde garnalen
 • 2 eetlepels plantaardige olie (maar geen sesam- of olijfolie)
 • 1 grote of 2 kleine lente-uitjes in stukken van ongeveer drie centimeter
 • 1 eetlepel palmsuiker of bruine suiker
 • 2 theelepels vissaus (of sojasaus als je vegetarisch bent)
 • 1 ei
 • 1 handje taugé
 • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
 • 8 blokjes stevige tofu van ongeveer een vierkante centimeter
 • 1 eetlepel tamarinde pulp/pasta of azijn
 • 1 eetlepel gepekelde radijs, fijngesneden
 • 1 eetlepel gebrande en fijngehakte pinda’s (of cashews)
 • 1 eetlepel grof chilipoeder

foto

Bereiding:

 1. Verwarm de olie op laag vuur en fruit de knoflook
 2. Voeg toe de garnalen, tofu, taugé en lente-ui en bak tot de garnalen gaar zijn
 3. Breek het ei in de pan en roer vlug door tot het ei droog en verkruimeld is
 4. Voeg nu de noedels toe en alle smaakmakers.
 5. Serveer met wat verse groente naar voorkeur, en nog wat extra fijngehakte pinda’s en chilipoeder.

 

Silom Thai Cooking School:

visita

De website.

Een filmpje:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s