Waarom je toch vooral wél koolhydraten moet eten

Koolhydraten liggen onder vuur en vooral binnen het populaire paleo-dieet worden ze zo veel mogelijk gemeden. Zonde, want koolhydraten zijn verdomd lekker, maar er is een belangrijke reden bijgekomen om ze toch vooral te eten. Hint: we zijn er voor gemaakt.  

Het paleodieet (of oerdieet) draait om het zoveel mogelijk nabootsen van de pure etenswijze van onze voorouders en dus zijn het groente, fruit, noten, zaden, ei, vlees en vis die de klok slaan. Bewerkte voeding en koolhydraten gelden als gelegenheidsduivel.

Nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd door de University of Chicago toont echter aan dat de paleoërs het mis hebben; onze voorouders hielden weldegelijk van een koolhydraatrijk hapje en aten het dan ook regelmatig. Sterker nog: de mens zou de mens helemaal niet zijn als er geen koolhydraten op het menu hadden gestaan!

Noodzakelijk

“Met het paleodieet zoals we dat vandaag kennen, zouden onze voorouders zich nooit verder ontwikkeld kunnen hebben,” legt dr. Jennie Brand-Miller uit, co-auteur van de studie, uit aan Welingelichte Kringen. “Koolhydraten waren in de oertijd noodzakelijk, zodat de hersenen zich konden ontwikkelen.”

Vlees vormde voor die ontwikkeling weliswaar een kick-start, maar het grootste deel van ons geniale brein zouden we toch echt aan die ‘verschrikkelijke’ carbs te danken hebben. En nog steeds draaien onze hersenen hoofdzakelijk op glucose, dat verreweg het makkelijkste uit koolhydraten gewonnen wordt.

Tanden

Hoofdonderzoekster Karen Hardy en haar team zijn tot de uitspraken gekomen door archeologische, antropologische, genetische, fysiologische en anatomische data te vorsen. Zo keken ze bijvoorbeeld naar tanden van 3 miljoen jaar geleden en naar plantengroei in regio’s waarvan zeker is dat onze voorouders er geleefd hebben.

Hierdoor konden Hardy en de haren vaststellen dat worteltjes, aardappels en vergelijkbare koolhydraatrijke etenswaren regelmatig op het menu van onze voorouders stonden.

Bovendien, aldus het onderzoek, hebben we speeksel dat (niet voor niets) zo geëvolueerd is dat het zetmeelrijk voedsel gemakkelijk kan verteren en hebben onze voorouders zich de kunst van het koken ook niet zonder reden eigen gemaakt.

Vlees

Maar, wordt in de studie toegegeven, de voorouderlijke voorkeur lag wel bij vlees. Een hert aan zijn nekvel het hol in sleuren is echter zoveel ingewikkelder dan een aardappeltje rooien, dat die laatste het -omwille van het gemak- toch vaak won. De onderzoekers menen dan ook dat veel minder gejaagd werd dan tot nu toe werd aangenomen.

De studie is opgenomen in The Quarterly Review of Biology.

 

2 reacties

  • De andere zondebok: het vlees 🙂 altijd wel iets niet goed… blij eens een tegenbericht te lezen. Iemand die gezond wil eten weet het volgens mij na een tijdje ook niet meer wat nu kan en wat niet. Ik ga voor alles eten maar met mate 😉

  • paulinevanlintel

    Heb precies hetzelfde! Hou het ook maar gewoon bij alles met mate, en dat geldt wel een beetje extra voor koekjes en wijn! 😉 maar word soms wel beetje gestoord van iedereen die elkaar tegenspreekt. Maar hele voedselgroepen bannen, daar geloof ik gewoon sowieso niet in..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s