Zelfgekweekte courgette kost man het leven

Een Duits echtpaar dacht goed bezig te zijn met hun zelfgekweekte courgette, maar na het eten ervan werden ze allebei zo ziek als een hond. De courgette kostte de man uiteindelijk zelfs het leven.  

Zelfgekweekte groente is waanzinnig gezond, maar kan in zeldzame gevallen ook juist een gevaar voor de gezondheid vormen. Zo ontdekte ook het Duitse echtpaar, dat zich nietsvermoedend tegoed deed aan de groente van eigen grond.

In de courgette zat waarschijnlijk de zeer giftige stof cucurbitacine, dat door de plant zelf aangemaakt wordt. Telers hebben deze stof middels speciale programma’s in principe weg gekweekt, maar heel soms duikt er nog wel eens een courgette van het oude type op.

De man en de vrouw werden na het eten ontzettend beroerd, zo berichtten verschillende media donderdag. Eenmaal in het ziekenhuis bleek de vrouw van de vergiftiging te herstellen, maar de 79-jarige man overleed.

Dieren met trek

Cucurbitacine kwam van nature in courgettes maar ook in bijvoorbeeld komkommers voor, om dieren met trek op afstand te houden. Telers hebben de stof weg kunnen krijgen, maar als mensen de groente zelf kweken, kan het dus toch nog opduiken.

De oplossing is echter simpel: proef een klein stukje rauwe courgette voor! Als de groente veel bitterder smaakt dan anders, dan heb je dé reden om uit eten te gaan in je handen. Hetzelfde geldt overigens voor pompoenen.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s