Food-Nieuws uit de Familie: Pure C

Mijn lekkerbekken-familie voorziet mij zo veelvuldig van culinaire input dat een rubriek die om hen draait niet meer dan gerechtvaardigd is. Vandaar dat je vanaf nu op deze plek regelmatig een Family Newsflash zult tegenkomen. De aftrap kon, met een bezoek aan restaurant Pure C, beslist slechter.  

Mijn ouders willen bijzondere gebeurtenissen nog wel eens vieren met een bezoek aan een exclusief restaurant. Meer dan eens heb ik geopperd dat een eetcafeetje ook wel zou volstaan, maar daar willen ze gelukkig niets van weten. Het huwelijk van diezelfde ouders vierde dit weekend een 40-jarig bestaan (!!) en dat was zo’n gebeurtenis waarvoor de pakken en jurken weer uit de mottenballen mochten.

Na 101 dagen voorpret mochten we zaterdag 5 september om zeven uur dan eindelijk aanschuiven bij Pure C. Een restaurant, mét ster, waar vis op het hoofdpodium staat. In bezit van Sergio Herman, maar de kwaliteitsbewaking ligt er in handen van chef-kok Syrco Bakker.

Subtiel

Aan tafel viel op dat het tempo hoog lag. De stoelen onder ons waren amper opgewarmd toen de eerste culinaire heerlijkheden al aangerukt werden. Het uithalen van borden ging soms zo subtiel dat het volgende hapje vaak totaal onverwacht alweer voor ons stond. Waar die snelheid in een ander restaurant misschien minder gewaardeerd zou worden, hadden we hier echter niet anders gewild. De nieuwsgierigheid werd door ieder gerechtje namelijk nog wat verder opgestuwd en wordt dan al gauw ondragelijk. Langer moeten wachten dan wij deden was uitgemond in een humanitaire, zeer lokale ramp.

Met zes gangen, voorafgaand aan vijf gangen amuses, duurde het diner evengoed een dikke vier uur. De betere uren uit mijn leven. Zelden ben ik zo verrast, zo murw geslagen met een duizelingwekkende hoeveelheid creativiteit, met gerechten, combinaties en een totaalconcept dat alle verwachtingen overtrof.

Kokkels op visnetten

Dat totaalconcept draait, hoe kan het ook anders met een restaurant dat zich op het strand bevindt, dus om vis. Pure C zou je ook kunnen (moeten?) lezen als Pure Sea. Die zee, en haar vissen, vind je vervolgens overal in terug. De aankleding van de zaak kent hoofdzakelijk ruwe, natuurlijke materialen in lichte kleuren, ik heb geen koe voorbij zien komen en ook de gerechtjes zijn aangekleed alsof moeder Zee zich er in hoogst eigen persoon mee bemoeid heeft. Kokkels op visnetten, kleine broodjes die niet van bezande keien te onderscheiden zijn en wilde duinbloemen als menukaart-houder.

Bovendien was alles een beetje anders. De wijn kwam niet uit Frankrijk maar uit Oostenrijk of Hongarije. Het bestek was nagenoeg altijd een lepel en een vork en werden boven het bord ingedekt in plaats van aan weerszijden. Nasi goreng gold er als culinaire hoogvlieger. Tarwegras is bij Pure C iets wat niet alleen gezond maar ook lekker is. En de chef-kok is er geen doorgewinterde chagrijn, maar een jonge, zeer hartelijke kookvirtuoos die nieuw met oude Indonesische roots combineert alsof hij nooit anders gedaan heeft.

Zomaar foto’s maken

Hoewel ik ambivalente ideeën heb over mensen die hun telefoon tijdens een diner als volwaardige tafelgast zien, heb ik die van mij bij de eerste smaken gepakt, en eigenlijk niet meer weggelegd. Ik heb, geremd door wat kennis die ik bij stagebedrijf EénVandaag over auteursrecht opliep, me ook veelvuldig afgevraagd of mijn gedrag wel kon. Of het juridisch zelfs wel toegestaan is. Ik weet het antwoord hierop, en heb dit opgelost door nog eens naar de foto’s te kijken.

Weet je, zoals ook binnen het auteursrecht breed aangehangen wordt, soms gaat het algemeen belang nu eenmaal voor. Soms zijn afbeeldingen zo bijzonder dat zélfs de wet vindt dat men ze moet kunnen zien. Of dat in dit geval ook zo is, is niet helemaal zeker, maar ik vind natuurlijk hartstochtelijk van wel.

Daarom, foodporn van de bovenste plank. Veel plezier ermee.

 

Pure C Foodporn:

vis9 vis8 vis13 vis10 vis11 vis vis5 vis6 vis12 vis14 vis17 vis2 vis4 vis3

pure

Pure C:

 

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s