‘We doen nog veel fout in de keuken’

We denken dat we precies weten hoe het zit, maar uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat we toch nog behoorlijk blunderen in de keuken. Met als gevolg ongeveer 2000 voedselinfecties per dag.

Dat rauwe dierlijke producten zoals kip ziekmakers kunnen bevatten is alom bekend, maar het is zeker niet de enige keukenblunder die op de loer ligt. Zo denkt bijna de helft van de consumenten (48 procent) dat ze aan voedingsmiddelen kunnen zien of ruiken of ze er ziek van worden, maar dat is niet altijd waar. Beperkt houdbaar eten, zoals vlees of vis, dat nog goed ruikt, kan toch al te veel ziekmakers bevatten.

Ruim een derde van de mensen (35 procent) denkt bovendien dat een theedoek hygiënisch schoon wordt bij wassen op 40°C, maar dit moet 60°C  zijn. Ook denkt ongeveer 20 procent ten onrechte dat een pastasalade prima twee uur buiten de koelkast kan toeven.

Zorgvuldiger

Uit het onderzoek van Voedingscentrum bleek eveneens dat 50-plussers over de hele linie bewuster en zorgvuldiger omgaan met het bereiden en bewaren van eten dan jongeren.

Ook blijkt dat mannen nog wat kunnen leren van vrouwen. Tijdens de barbecue zijn mannen twee keer zo vaak als vrouwen niet zeker of het vlees goed gaar is; 10 procent van de mannen versus 5 procent van de vrouwen.

Voedselinfecties

Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag! Veel van die voedselinfecties ontstaan in eigen keuken.

Om te proberen het aantal besmettingen te verminderen, start het Voedingscentrum een campagne onder de naam Ziekmakers zie je niet. De voorlichting bestaat onder meer uit tips over hoe eten veilig te kopen, te wassen, te scheiden, te verhitten en te koelen. Meer informatie hierover is te vinden op de campagnesite.

Het onderzoek vond plaats onder ruim 1500 personen en werd uitgevoerd door Panelwizard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s