Food Porn uit Rome

Het klopt: in Rome kun je prima eten. Hoofdzakelijk koolhydraten die al snel als een malle door je bloedbaan suizen, maar dat mag de culinaire pret niet drukken. Buon Appetito! 

Nou ben ik dankzij al eerder aangehaalde genetisch bepaalde reislust én mijn werk als stewardess op aardig wat plaatsen op deze aardbol geweest. Eén van de meest voor de hand liggende plekken, Rome!, was echter nieuw voor mij.

Hoe dat heeft kunnen gebeuren? Ik was tijdelijk en zeer specifiek ontoerekeningsvatbaar denk ik. Gelukkig geeft dat nauwelijks iets, want mijn vriend is Romefiel dus ik had ook met niemand anders wíllen gaan. Omdat hij ook vliegt is samen vakantie krijgen echter wel een dingetje. Dit keer hadden we, met een paar dagen overlap, bij wijze van spreken al geluk. Het werd dus een minitrip. Maar wat voor één.

Fóóóóód

Laat ik de superlatieven echter beperken tot het eten. Nee, wacht, een ding wil ik jullie niet onthouden: Airbnb was wéér top. Oké, dat was het, terug naar het eten. Op een ambivalente ervaring na, daar lees je hier alles over, was alles wat we aanraakten dat uit een keuken of koeling kwam, goddelijk. Vers, smaakvol en zeer betaalbaar.

Ik maak me nu wel een beetje zorgen om de levensverwachting van de Romeinen. Ik weet dat die vooral in Zuid-Italië hoog ligt, maar voor deze historisch zwaarbelaste stad móét iets anders gelden, getuige de gemiddelde menukaart. Witte koolhydraten, kaas, witbrood, nog meer kaas en een overgeschoten flintertje tomaat (mét kaas) als groente.. ik heb wel eens gezonder gegeten.

Geinige plaatjes

Voor een paar dagen maakt dat echter niet uit (vertel dat alleen niet aan de food nazi!), en de plaatjes worden er ook niet minder van. Die vind je hieronder, maar let wel: zonder begeleidend schrijven. Wil je de adresjes dan heb ik er onderaan een paar. Het zijn er maar vier (koffie, pizza, fruit en een markt) en meer heb je eigenlijk ook niet nodig. Limoncello kun je namelijk overál kopen.

Food Porn:

ff6 ff45 ff33 ff32 ff29 ff25 ff23 ff22 ff17 ff61 ff11 ff67 ff15 ff1 ff3 ff40 ff77 ff36 ff55 ff66
ff2ff31

Tips:

Pizza:

Bij Da Baffetto eet je niet de beste pizza van Rome, maar van de wereld! Zegt men. Maar, eerlijk is eerlijk, het was in ieder geval de beste pizza die ik ooit at. Je kunt maar beter wel je dikke huid meenemen. Lees hier waarom. pizza2 ff5 ff8Markt:

Liefst iedere dag vind je op Campo de’Fiori deze geweldige markt die werkelijk uit zijn voegen barst van de verrukkelijke (Parmezaanse) kazen, gekke foodgerelateerde snuisterijen, bijzondere oliën, (truffel) tapenades, pasta’s, groentes, fruit en nog zoveel meer! Niet uitgesproken goedkoop, maar een must voor de echte foodie.

ff21 ff19 ff18 ff13Koffie:

The New York Times stelde eens een lijst samen van plekken in De Grote Appel waar ze de allerlekkerste koffie serveren. Op de eerste plek stond gek genoeg dit tentje in Rome. De tekst luidde iets in de trant van: Voor de lekkerste koffie uit New York scheur je naar JFK Airport, zoek je een vliegtuig met Rome als bestemming, regel je een taxi en laat je je afzetten bij Sant Eustachio (in de buurt van het Pantheon).

Wij zijn daar ook even aangeschoven voor een cappuccino (die binnen 1,50 kost, maar als je hem op het terras wilt betaal je zo 4 euro meer) en zijn het met The Times eens. Wel een kleine kanttekening: een cappuccino krijg je hier standaard met best wat suiker. Vraag om minder of om geen. Wat je dan overhoudt is een verrukkelijke kop sterke, maar niet bittere koffie met een licht zoetje en melk die zo romig is dat je het bijna slagroom kunt noemen. Het schuim heeft een wit deel en een bruin deel, dat opvallend genoeg wél een bittertje heeft, maar op uiterst positieve wijze. Juist dat maakt deze cappuccino heel bijzonder. Ook leuk: de shop heeft leuke koffie-merchandise.

koffiee1 kofie55 kofie6 kofie5

Sapjes:

Wanneer de Grote der Aarde in Romen toeven en vitaminen nodig hebben, dan halen ze die -getuige de vele foto’s aan de muur- bij La Frutta é Salute. Ik had een overheerlijk, voor mijn neus geperst, sapje met banaan, avocado en perzik. Liefje had er één met aardbei, banaan, peer en melk. De eigenaresse is -en eerlijk gezegd is dit nogal bijzonder voor Rome- ontzettend lief (ook tegen toeristen!) en ze runt haar toko, waar ze ook homemade ijs verkoopt, met zorg. Extra leuk: als je smoothie niet helemaal in je beker past, krijg je de blender met restjes erbij. Nabij de Piazzo Navona. Kosten: ongeveer 5 euro per sapje.

fruit fruit2

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s