Verhuistips! (en een ode aan mannenspieren) 

Verhuizen staat in de top-3 van stressvolle gebeurtenissen, die als je niet oplet niet alleen je keurig laag gehouden bloeddruk, maar ook je relatie om zeep helpt. Leren van andermans fouten lijkt dan ook bij uitstek het credo. Hier zijn die van mij.  

Mensen die op deze plek af en toe op de koffie komen, weten dit al lang. Ik ben onlangs verhuisd. Dat is echt fantastisch gegaan! En soms iets minder fantastisch, maar dat mag de pret niet drukken. Zéker achteraf niet. Bovendien, door schade en schande wordt men wijs.

Doe er vooral je voordeel mee: hier mijn persoonlijke verhuistips.

4 tips (en 1 ode):

1. Koop folie, véél folie.

Toen ik wist dat ik ging verhuizen heb ik online naar verhuistips gezocht. Slechts één tip was mijns inziens met voldoende logica en nut besmet dat ik hem daadwerkelijk uitgeprobeerd heb. En tot mijn uiterste tevredenheid, kan ik wel zeggen!

Stel, je hebt een kast, mét deurtjes. Of laatjes, ook goed. Als je die (lade)kast de trap af tilt (laat tillen) en je doet niks met die deuren of lades dan kan dat tot heikele situaties leiden. Want die deurtjes klappen open (in je gezicht) of die la valt er halverwege de trap uit (op je teen, en stuk dat ding natuurlijk en je teen ook). Of hij valt er niet uit omdat je hem net op tijd tegenhoudt maar daardoor moet je wel de kast loslaten, die vervolgens van de trap dendert en in zijn val broer/vriend/schoonvader meesleurt. Oeps.

Niet echt wenselijk. Of misschien wel, dat ligt aan het karakter van broer, vriend of schoonvader natuurlijk, maar ik heb leuke dus heb ik lades en deuren graag een beetje stoïcijns.

De vorige keer bood plakband uitkomst met als resultaat dat het plaksel er nu, jaren later, nog opzit. En vuiligheid houdt van sticky dus nu zijn het eigenlijk smoezige, bruine, plakvegen.

Folie werkt veel beter. Je wikkelt je kast gewoon helemaal in en je weet zeker dat je kastdeuren dicht blijven, je voldoende grip hebt en je kast achteraf plakvrij is. Ready set go.

Je mag, om milieutechnische redenen, nu alleen niet te vaak verhuizen.

2. Spaar, spaar, spaar. Net zo lang tot je genoeg hebt. En dan nog een beetje meer.

Je gaat verhuizen en dat is duur. Maar dat weet je, en dus heb je gespaard. Dat had ik ook. Best exorbitant veel zelfs, maar verhuizen..? Dat blijkt toch iedere keer weer geld uitgeven voor gevorderden.

De hypotheek alleen al. Je stort je niet alleen voor de rest van je leven in de schulden, het afsluiten ervan vraagt tegenwoordig vaker wel dan niet een grote zak zelf meegebracht centen. En heb je het huis eenmaal dan ben je er nog lang niet, want er zijn natuurlijk dingen die je aan je nieuwe huis móét laten doen en dingen die je aan je nieuwe huis wílt laten doen.

Dan zijn daar ook nog verzekeringen (oh ja), nieuwe abonnementen, bergen grofvuil die enkel tegen betaling weggemoffeld worden (hoewel, dat ligt aan je gemeente), parkeervergunningen (ook voor visite), een steeds duurder wordende postdoorstuur-service en een kat die ernstig maar prijzig gedrogeerd moet worden (omdat dan de kans bestaat dat ze de verhuizing dan ook daadwerkelijk overleeft).

En vergeet ook de volgende euro’s-verslindende noodzakelijkheden niet: busjeshuur plus bijkomende benzine plus schoonmakers voor de oude huurwoning plus in grote getale aan te slepen worstenbroodjes voor alle hulptroepen, enz. Nadien moeten de uitgehongerde sjouwers wederom gevoed worden natuurlijk, en de niet aan te slepen pizza’s (en bier!) komen natuurlijk voor jouw rekening. Duh.

money

Nu ben je verhuisd. Je denkt vast: hèhè, het ergste heb ik gehad. Mis. Het begint pas. Nu gaat je namelijk opvallen wat er allemaal nog aangeschaft moet worden om je nieuwe stulpje ‘af’ te maken. En voor je het weet zet je je nieuwe voordeur wagenwijd open om de niet-aflatende stroom, verf, gordijnen en accessoires binnen te laten die individueel genomen niet per se duur zijn maar collectief wél. Maar ach, het wordt er zo gezellig van in huis en dat is ook wat waard natuurlijk.

Halverwege dit verhaal is je geld natuurlijk al op. Dat was in mijn geval althans zo, gecancelde vakanties (hallo!! Mauritius!) en eindeloos sparen ten spijt. Mijn tip voor jou en mijn eigen verhuisgrage zelf luidt dan ook: spaar altijd meer dan je je aanvankelijk voorneemt. En dan nóg wat meer. Je gaat het nodig hebben en zo niet, dan houd je over, voor nog meer accessoires!

3. Verven (maar eigenlijk alleen als het om wit gaat)

Er gaat misschien wel een moment komen dat je wilt verven. Misschien wil je je muren wel net als ik smetteloos wit maken en dan gaan er bij jou wellicht ook mensen heel hard roepen dat je zover mogelijk weg moet blijven bij wit-wit. Dat je beter wit kunt kiezen met wat blauw of andere viezigheid erin. Omdat een ruimte maar ongezellig kantoorachtig zou worden van wit-wit.

Ik zou hierover graag het volgende willen zeggen: doe het niet! Negeer ze! Ze praten poep!

Ze verkondigen het als waarheid, maar in werkelijkheid is het een gevalletje van smaak. Tenzij je een loft of een andere uit de klauwen gewassen ruimte te verven hebt is er, mijns inziens, namelijk niets mis met wit-wit. In voornoemde specifieke gevallen is de ruimte wellicht iets te groot en wordt het inderdaad, met spierwit, wat kantoorachtig en ongezellig (en ook dat weet ik niet eens zeker). Maar in alle andere gevallen geeft spierwit iets schoons, nieuws en een bepaalde frisheid. En bovendien weerkaatst het licht er zo mooi op.

Zelf zit ik nu dus met dure emmers vol béíge godverdomme. Ik had me niet over moeten laten halen. Want wat ik nu op de muur smeer is namelijk smoetsiger is dan de wit-witte verf die de oude bewoners (zij wel!) er jaren geleden opsmeerden. Alsof ik er tien jaar roken op aanbreng.

Eén voordeel: als ik aan het verven ben gedraagt mijn lief zich als halfbakken cheerleader. Ik heb hem succesvol een schuldgevoel over de verfkeuze aangepraat en om het goed te maken roept hij nu extra vaak ‘prachtig lief! Wordt echt mooi!’.

Ja ja. Mooi bruin is niet lelijk.

Doe het niet. Wil je muren die stralen van smetteloosheid? Kies wit-wit. Laat ze maar kletsen.

4. Beperk de hoeveelheid (schoon)moeders

Je kunt de hoeveelheid moeders het beste beperken tot een maximaal minimum. Probeer in elk geval te alle tijden te voorkomen dat je, zoals bij mij, er drie hebt rondhangen (een van mijn kant, twee van de kant van mijn lief).

Het is overigens niet zo dat ze zich overal mee bemoeien, dat ze het idee hebben dat ze het beter weten of dat ze meer willen doen dan jij eigenlijk van plan was. Het is ook niet zo dat je extra gestrest van hun aanwezigheid raakt of jeuk krijgt van hun liefdevolle goede bedoelingen. En gelukkig laten ze het wel uit hun hoofd andere aanwezige hulptroepen van ‘tips’ te voorzien als ze met niet te tillen waar op de trap balanceren. 

En toch wil ik je graag op het hart drukken; laat (schoon)moeders thuis. Gewoon voor de zekerheid. Hoe lief ze ook zijn. 

De ode:

Back in the days, toen er nog wel eens met de blote handen een piramide gebouwd werd, stond men er wellicht nog eens bij stil. Tegenwoordig echter worden mannenspieren nauwelijks nog geroemd. En als, dan vooral om hun schoonheid.

speiren indeed

Zelden krijgt de brute kracht die ze cultiveren nog enige erkenning. Van mannen niet maar -opvallender- ook van vrouwen niet. Hoor je ooit: “Hey man, echt tof dat je van die kwalitatief hoogwaardige spieren hebt!” Niet echt hè?

En dat is best raar, want tenzij je haar bent…

vrouw spier

Heb je mannenspieren, als vrouw, zo nu en dan gewoon die hard nodig! Dus beter ben je een beetje dankbaar dat ze er zijn. Als ik me bijvoorbeeld indenk dat ik en mijn vriendinnen een wasmachine de trap af tillen moet ik eerst héél hard lachen en dan héél hard huilen, omdat een van ons dat beslist niet overleeft.

Daarom, Man en Uw Spieren, bedankt. Bedankt dat jullie er zijn en dat jullie die biceps enzo ook wel eens voor ons willen laten rollen. Echt heel tof.

Zo tof dat jullie van mij, toch zeker wel wekelijks, dit mogen doen. Ik zal niet te hard lachen. Beloofd.

spieren trots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s