Last van stress? Ga afwassen!

In één van de meest gehate huishoudelijke klusjes schuilt een ware mentale opknapper. De afwas doen was nog niet eerder zo aantrekkelijk.

Het is zo’n beetje het laatste ‘moetje’ van de dag; je hebt je de hele dag het schompes gewerkt, vervolgens samen met de rest van Nederland boodschappen gedaan, iets soort van eetbaars gemaakt en dan moet je, compleet met after dinner dip, óók nog even de afwas wegwerken.

Het hoeft natuurlijk niet, maar het kijkt zo veel lekkerder House of Cards als alle rotzooi weer weg is. Dus doe je het toch even, maar onder stil -en soms iets minder stil- protest.

Bij de Florida State University snappen ze dit lijden echter en dus schieten ze te hulp. Nee, ze komen niet de vaat doen, maar ze bieden wel een heel nieuwe én verbeterde kijk op de taak!

 

6589931731_8295d76b3b_o

Krachtig

Middels een eenvoudig trucje zou je je vaat namelijk kunnen transformeren tot krachtige ontspanningsoefening, zo tekent onder meer de Wall Street Journal op uit de Amerikaanse studie.

De onderzoekers ontdekten dit naar aanleiding van een proef waarvoor 51 studenten waren opgetrommeld. En, je verwacht het niet, die studenten moesten afwassen. Voor ze aan de taak begonnen echter, kregen ze een document te lezen. De ene groep kreeg een geschrift met tips over hoe zo snel en effectief mogelijk af te wassen, de andere groep kreeg een manifest onder ogen dat geschreven was door een boeddhistische monnik slash dichter.

Dat verhaal stelde dat als je afwast, je dit met je volle aandacht dient te doen, en dat het dan verdomd aangenaam voor de zintuigen en rustgevend kan zijn. Iets met zacht sop aan je handen, de verfrissende geur van afwasmiddel en het troostende effect van het warme water… enzovoort.

Verdomd ontspannen

De deelnemers die het boeddhistische afwas-relaas hadden gelezen, en de afwas dus met aandacht hadden gedaan, kwamen vervolgens opvallend ontspannen van hun taak terug. Zo waren ze onder meer tot 27 procent minder nerveus en voelden ze zich tot 25 procent meer ‘mentaal geïnspireerd’.

Bij de groep efficiënte afwassers werd geen verschil gemeten.

Instelling

“Het lijkt erop dat dagelijkse bezigheden die benaderd worden met aandacht en bewustzijn de mindfulness verbeteren”, vinden de onderzoekers. Ze stellen bovendien dat dezelfde instelling bij andere huishoudelijke taken een vergelijkbaar effect zal hebben.

Het onderzoek werd opgenomen in het vakblad Mindfulness.

Aap:

Je kunt natuurlijk ook gewoon een kick ass vaatwasser kopen, óf de afwas delegeren…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s