Nachtmerrie voor koffie-junks: ‘Er is niet genoeg’ 

Als je dit bericht leest terwijl je op straat loopt of op de bus staat te wachten; je kunt beter even gaan zitten. Vooral als je een koffie-liefhebber bent kan dit bericht hard aankomen.

Mijn liefde voor koffie zit diep. Het is het eerste waar ik aan denk als ik ’s morgen wakker word en de reden dat ik vervolgens op mijn tenen naar beneden sluip. Alleen dan hoort de kat mij namelijk niet en kan ik eerst het koffiezetapparaat aanzwengelen alvorens het beest hartverscheurend om eten begint te krijsen.

Koffie maakt goede dagen beter en slechte dagen minder slecht. Men noemt het niet voor niets een bakkie troost. Het geluid van een pruttelend apparaat is verworden tot mijn valium, de geur is mijn kick. Zie je mij, dan zie je koffie.

Oh, oh

En nu blijkt deze heerlijke, aromatische warmtebron, houd je vast, een met uitsterven bedreigde soort!

De voorraden krimpen en koffieproducent Illy vreest dat er op een dag geen boon meer te vinden zal zijn.

Whut?

scared

Oogst

Het traumatische bericht komt van CEO Andrea Illy. Bloomberg tekende uit zijn mond op dat de toegenomen wereldwijde consumptie ervoor heeft gezorgd dat de oogst met zo’n 40 tot 50 miljoen zakken koffie moet groeien, om het komende decennium aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Dat is meer dan de volledige oogst van Brazilië.

“Vroeg of laat, over maanden of over jaren, zullen we een beslissing moeten nemen over wat te doen. We weten niet waar we de koffie dan vandaan moeten halen…”, aldus Illy.

Minder geld

Het is overigens niet alleen de toegenomen vraag maar ook klimaatveranderingen die de koffieproductie bedreigt. Bovendien krijgen boeren minder waar voor hun geld, waardoor zij ontmoedigd worden voor koffieproductie te kiezen.

Alles bij elkaar opgeteld kan dit dus voor een ernstige wereldwijde koffie-crisis zorgen.

Ik begin vast met hamsteren. En met afkicken. *zucht*

 

Coffee porn:

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s