‘Ontdooid eten mag gewoon opnieuw de vriezer in’

Compleet tegen de heersende overtuiging in stelt een Amerikaanse voedingsdeskundige nu dat ontdooid eten best opnieuw de vriezer in mag. Het is hierbij wel belangrijk dat dat ontdooien goed is gedaan. 

Doe het in ieder geval niet zoals ik: het ergste ijs er even afspoelen onder de warme kraan en het dan in een bakje in de zon of op het aanrecht verder laten opwarmen. Ik bedoel, ik zou het zo niet doen als mijn vriend en ik op wekelijkse basis met voedselvergiftiging te maken zouden hebben, maar qua ontdooien geldt dit blijkbaar toch als de meest waardeloze manier.

Het warme water geeft bacteriën een kickstart namelijk en bij de aangename temperatuur op het aanrecht groeit de kleine kolonie miniatuur-beestjes zo uit tot ware metropool. Veel beter is om je tot ijspegel verworden vlees of visje in een bakje in de koelkast te zetten, zodat het zijn vriesvelletje langzaam van zich af kan schudden. Bacteriën blijven op deze manier onder de duim.

Rauw

Extra voordeel van deze ontdooimethode is dat, mocht je onverhoopt te veel hebben, het dus gewoon opnieuw het vriesvak in kan. Dat meent althans Tina Hanes, verbonden aan de Amerikaanse Food Safety and Inspection Service.

Zij stelt dat welk rauw of gekookt vlees ook dat ontdooid is geweest opnieuw ingevroren mag worden, mits het op de juiste manier ontdooid is en niet bedorven (joh). Hetzelfde geldt voor gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, groente, fruit, brood, taart, bewerkt voedsel, etc.

Hotline

“Het is één van de meest gestelde vragen die we krijgen op onze hotline”, aldus Hanes erover tegen de New York Times. “Maar het is veilig om opnieuw in te vriezen, zolang het niet bedorven is.” En zolang je het dus zorgvuldig ontdooit, en niet bij kamertemperatuur. “Omdat bacteriën, net als wij, van warmte houden en zich dan sneller vermenigvuldigen. Ontdooien op het aanrecht is pertinent onveilig. Dat moet je nooit doen.”

Ook als je hebt ontdooid in de magnetron mag het niet opnieuw de vriezer in. De enige wijze is dus in een bakje in de koelkast (en niet in water, ook geen koud).

Hanes waarschuwt er wel voor dat de textuur, smaak en kleur door dit proces mogelijk aangetast kunnen worden.

Invriezen

Hoe te ontdooien is dus duidelijk, maar hoe kun je het beste invriezen? Dit lekkere hapje legt het even uit..

Lees ook Vers Versus Vries, wat is beter?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s