‘Kinderen zijn te dik omdat vrouwen niet kunnen koken’

Steeds vaker kiezen vrouwen ervoor om te werken in plaats van hun tijd door te brengen in de keuken. Het is dan ook hun schuld dat kinderen almaar dikker worden. Eh, whut?

De boude uitspraak komt van Michel Roux, gezicht van MasterChef en in het bezit van twee Michelinsterren. Deze Roux groeide op terwijl zijn moeder in de keuken stond. Dat vond hij fantastisch en dat plezier gunt hij iedereen. Vooral, zo meent Roux, omdat kinderen dan veel minder met overgewicht-problematiek te maken zouden hebben.

Het zit zo: de afgelopen twee generaties vrouwen hebben de keuken ingeruild voor het kantoor en omdat ze zo druk zijn met hun werk belanden er vaker kant- en klaarmaaltijden op tafel. Deze trend zorgt er mede voor dat kinderen te dik zijn, vindt hij. “Wij moeten kinderen leren hoe ze fatsoenlijk moeten eten”, aldus Roux tegen Radio Times.

Buitenshuis

Roux is bovendien van mening dat vrouwen die werken niet alleen onvoldoende koken, ze kunnen het ook niet meer. Ze hebben het immers niet geleerd omdat hun moeders er ook voor kozen hun tijd vooral buitenshuis door te brengen.

“Er zijn minstens twee generaties van moeders die niet langer thuis koken en hun basiskennis over koken dus ook niet doorgeven”, aldus de kookvirtuoos. “Dat is deels het probleem.” Deze trend maakt namelijk dat men meer is gaan leunen op ‘makkelijk supermarkt-eten’ dat vaak bol staan van vet, suiker en toevoegingen.

Naast moeders is hierin ook een rol weggelegd over de overheid, stelt de kok, die betere en meer gefocuste informatie moet geven.

Vaardigheden

Gelukkig is daar ook nog zo iemand als Sue Palmer, schrijfster van het boek Toxic Childhood. Zij onderstreept het idee van Roux dat kinderen verse maaltijden zouden moeten krijgen, maar heeft daadwerkelijk de slag naar de 21e eeuw gemaakt.

“Tenzij kinderen belangrijke vaardigheden zoals koken leren, zullen ze blijven leunen op fastfood en kant-en klaar-maaltijden en blijven de problemen bestaan”, zegt zij tegen de Daily Mail. “Echter, het is belangrijk om te erkennen dat ook mannen prima in staat zijn om te koken en het dus niet alleen de verantwoordelijkheid van vrouwen is.”

Eigen show

Roux is overigens niet langer het gezicht van MasterChef, maar heeft inmiddels een eigen show op de BBC. Kitchen Impossible zal vanaf eind oktober te zien zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s