Wil je afvallen? Check het aanrecht!

Mensen die hechten aan een slanke lijn doen er goed aan hun aanrecht eens onder de loep te nemen. Wat heb je daar aan voedingswaar allemaal uitgestald staan? Nieuw onderzoek suggereert namelijk dat dat mede bepaalt hoe dik iemand is.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door verschillende Amerikaanse en Finse universiteiten, werden allereerst 500 mensen gevraagd hun keuken te inventariseren en hun bevindingen, samen met persoonlijke gegevens als lengte en gewicht, in te sturen.

Het tweede deel van de studie besloeg nog eens 210 mensen in Syracuse, New York. Van deze deelnemers werd dezelfde informatie ingewonnen. Bovendien werden van hun keukens foto’s gemaakt.

Hieruit bleek dat het nogal wat uitmaakt wat je op het aanrecht hebt staan. Zo hadden mensen die er een fruitschaal uitstalden een beduidend lager BMI dan mensen die er snoep, ontbijtgranen of frisdrank hadden staan. Een verschil dat kan oplopen tot 14,4 kilo.

Niet waterdicht

Het kan natuurlijk zijn dat mensen die fruitschaal op het aanrecht hebben staan omdat ze sowieso al gezondere keuzes maken en daarom slanker zijn. Het is bovendien niet aangetoond dat je van snoep of frisdrank op het aanrecht per definitie dikker wordt. Maar misschien moet je het risico niet willen nemen.

“Je eet wat je ziet”, zegt onderzoeker Brian Wansink erover tegen Fastcoexist. “We hebben een gezegde in ons lab: ‘Als je slank wilt zijn, doe dan hetzelfde als slanke mensen doen’. Het is een makkelijker verandering om alles van het aanrecht weg te halen, behalve de fruitschaal. Het kan je dagelijkse inname verlagen en je meer bewust maken van je eetgewoonten.”

De studie is opgenomen in het vakblad Health Education and Behavior.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s