Bescherm je huis: check de achterdeur!

Als je inbrekers liever in de kou laat staan, doe je er goed aan de achterdeur eens onder de loep te nemen. Dit blijkt vaker wel dan niet een zwakke plek en is daardoor geliefd bij ongure types. 

Nederlandse achterdeuren zijn door de bank genomen minder goed beveiligd dan voordeuren. Dat blijkt uit onderzoek van inbraakpreventie-instantie NIPW onder 572 huishoudens, waarvan de helft eigen woningbezitters en de helft huurders.

Wie zijn geliefde woning wil beschermen heeft er dus baat bij zijn achteringang eens aan een kritische blik te onderwerpen. Het merendeel van de inbraken (60 procent) vindt via de achterdeur plaats.

Aluminium

Huurwoningen blijken hierin kwetsbaarder dan koopwoningen. Dit type huis heeft namelijk vaker een achterdeur met ‘zwak aluminium beslag dat bevestigd is met slechts enkele schroefjes’, aldus het NIPW. Met een beetje hulp van een schroevendraaier en een tang, heeft een bedreven boef deze drempel binnen een minuut weggewerkt.

Volgens Sybren van der Velden, Landelijk Projectleider Woning­inbraak, is het nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. “Inbrekers zitten niet stil en worden steeds inventiever. Inbreken met behulp van een schroevendraaier of koevoet komt nog steeds veel voor”, aldus Van der Velden. “Een andere populaire methode is ‘flipperen’, waarbij de dief, middels een hard stukje plastic, een deur die niet op slot is gedraaid simpel weet te openen.”

Een derde, vrij nieuwe methode heet kerntrekken (ook wel cilindertrekken). Hiermee opent de inbreker het slot door hard aan de kern, dit is de cilinder waar je je sleutel insteekt, te trekken waardoor deze afbreekt. Inbrekers gebruiken hiervoor speciale instrumenten.

Ministerie

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie.

Het NIPW wil hiermee bijdragen aan de doelstelling van het ministerie van Veiligheid en Justitie het aantal inbra­ken en inbraakpogingen te verlagen, van 91.000 in 2012, naar 61.000 in 2018.

Tips van de kenner

Vereniging Eigen Huis ging op stap met een ex-inbreker.

Ook Kassa vertelt hoe je je huis minder inbraakgevoelig maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s