Food-Nieuws uit de familie: Rotterzwam

Mijn lekkerbekken-familie voorziet mij zo veelvuldig van culinaire input dat een rubriek die om hen draait niet meer dan gerechtvaardigd is. Vandaar dat je vanaf nu op deze plek regelmatig een Family Newsflash zult tegenkomen. Dit keer: Rotterzwam (ofwel zelf zwammen kweken met koffiedik).

Rotterzwam is een retegoed concept, van welke kant je het ook bekijkt. Want hoe leuk is het om thuis op het aanrecht je eigen, verse oesterzwammetjes te kunnen kweken? Gezond, biologisch en helemaal van nu (denk lokale productie en moestuin-rage).

En groen is het ook al, en wel op twee manieren. Allereerst geeft het koffiedrek een tweede leven; het vormt de grond waarop de schimmels dienen te groeien. Bovendien recyclet het een aan zijn lot overgelaten tropisch zwemparadijs. Er was even sprake van dat Rotterzwam weg moest uit het giga-complex ‘Tropicana’ maar gelukkig kwamen er wat gezaghebbende personen op tijd tot inkeer. Voor mensen die opgroeiden in Brabant en Zuid-Holland is dit extra fantastisch nieuws; omdat we er allemaal weleens van de glijbaan geglibberd zijn, niet zelden onder het mom van een kinderfeestje. Je reinste sentiment dus!

rotterzwamKek doe-het-zelfkitje

Rotterzwam is nog niet verschrikkelijk lang bezig, en geniet dus ook nog geen weidse bekendheid, ondanks de nodige media-aandacht. Ik ben althans nog nooit een emmer oesterzwammen op welk aanrecht ook tegengekomen en had zelf een zusje nodig om ervan op de hoogte gebracht te worden. Zuslief kreeg zo’n kek doe-het-zelfkitje op haar beurt van haar lief, die zich beroepshalve met dergelijke zaken bezighoudt (want kok en mede-eigenaar van Eetlokaal Meinesz).

Inmiddels heeft ze haar eigen zwammetjes kunnen oogsten en die zien er werkelijk geweldig uit!! Smaken doen ze ook al, zo beweert ze, en het is mijn zusje dus ik ben geneigd haar te geloven (ook omdat het nogal een fijnproever is; ze moest vroeger al mijn boterhammen opleuken omdat haar culinaire gevoel nu eenmaal zoveel beter ontwikkeld is). Maar misschien moet je het gewoon zelf eens proberen. Geen recept voorhanden? Ook daar hebben zij van Rotterzwam aan gedacht (klikkerdeklik!).

Tegenvaller

Er is alleen wel een piepkleine tegenvaller in de vorm van geringe beschikbaarheid. De verkooppunten en online webshops zijn namelijk nogal dun bezaaid. In Breda is er zelfs slechts één adres waar ik ze kan kopen; ik moet ervoor naar PuiCK. Nou onderhoud ik al mij gehele leven innige banden met Breda, maar van PuiCK had ik zelfs nog nooit gehoord. Ach, zo leer je nog eens wat.

Weten of er bij jou een adres in de buurt is? Hier vind je de verkooppunten. Wel kun je -als je in de waardeloze veronderstelling bent dat je wel wat beters te doen hebt dan moestuinieren- ze ook gewoon kopen. Afgekweekt, volgroeid en wel. Maar of ze dan ook zo lekker zijn…?

Mijn zusjes knappe kweekwerk:

 

(Na de eerste oogst gewoon doorgaan. Met een beetje geluk kun je het proces tot drie keer toe herhalen.)


 

Meer info:

 

 

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s