Alleen wonen slecht voor de lijn

Niemand die je ’s nachts wakker snurkt, de toiletbril altijd in de juiste positie en probleemloos eten wat de pot schaft, want die heb je zelf gevuld. Alleen wonen heeft zo zijn voordelen. Maar het heeft ook één groot nadeel: je wordt er dik van.

Mensen die alleen wonen houden er slechtere eetgewoonten op na dan mensen met huisgenoten en zouden daarom vaker te maken krijgen met overgewicht. Zo luidt één van de belangrijkste conclusies uit een nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Queensland University of Technology in Australië.

De betrokken onderzoekers geloven dat het effect te danken is aan luiheid en de economische status van alleen-woners. Gezond eten is immers duurder in aanschaf en moeilijker om in kleine porties te krijgen. Bovendien is het vaak tijdrovend om te bereiden. Vandaar dat singles vaker wel dan niet een zwak voor magnetronmaaltijden ontwikkelen.

De wetenschappers vermoeden nu zelfs dat het feit dat steeds meer mensen alleen wonen, heeft bijgedragen aan de obesitas-epidemie.

Groente en fruit

De bevindingen zijn het resultaat van een meta-analyse die 41 eerdere studies behelsde.  Al die onderzoeken waren gericht op de leefomstandigheden van mensen in combinatie met hun eetgewoonten.

Hieruit kon geconcludeerd worden dat mensen die alleen leven minder gevarieerd eten. Ook eten ze minder vaak producten uit de ‘groepen gezonde voeding’, zoals groente en fruit.

Gezond

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers stellen dat regelmatige sociale interactie ons gezond houdt. Volgens Techinsider werd eerder althans aangetoond dat mensen die 100+ worden, bovengemiddeld vaak een sterk gevoel voor gemeenschapszin hebben.

Het onderzoek is opgenomen in het vakblad Nutrition Review.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s