Gezond eten: we willen wel maar het lukt niet

Men wil wel gezond eten, het lukt alleen niet altijd en de redenen daarvoor lopen uiteen. Dat concludeert het ING Economisch Bureau maandag aan de hand van onderzoeken en enquêtes.

Zo vindt men het lastig om gezond te eten omdat niet altijd duidelijk is wat nu precies gezond is. Ook tijdgebrek speelt een rol en 14 procent van de ondervraagden vindt gezond eten gewoon te duur.

Het leeuwendeel van de mensen wil graag zaken als vet, suiker, zout en/of foute E-nummers mijden, maar ook dat lukt lang niet altijd. Voldoende groente en fruit eten is nog zo’n doel dat niet altijd gehaald wordt. Zo’n 12 miljoen van de Nederlanders slaagt hier niet in, zo berekende ING.

Ambities

Als gezondheidsambities al waargemaakt worden dan is het het meest waarschijnlijk dat dat tijdens het avondeten gebeurt: ongeveer de helft van de mensen let dan op of het eten wel gezond is. Bij de lunch is die kans (met slechts 4 procent) het kleinst. Mensen letten thuis (ongeveer driekwart) sowieso beter op dan wanneer er buiten de deur gegeten wordt (nog geen één op de tien).

De enquêtes zijn door gemiddeld zo’n 40.000 tot 60.000 mensen beantwoord.

Hulp

Hulp bij gezond eten moet vooral in de telefoon gezocht worden, aldus het rapport. “Individueel inzicht in hoe voeding bijdraagt aan persoonlijke doelen en een gezond voedingspatroon ontbreekt vaak nog. Nieuwe toepassingen (apps) brengen daar verandering in”, zo valt bijvoorbeeld te lezen in de zogenaamde Themavisie.

Ook voor bedrijven is er een rol weggelegd. “Consumenten kijken op een andere manier aan tegen kopen en koken”, zegt Dirk Mulder, ING Sectormanager Food. “En zijn op zoek naar de bevestiging dat ze de goede keuzes maken.” Bedrijven zouden hierbij moeten helpen. Bijvoorbeeld door de heersende ongeloofwaardigheid van etiketten weg te nemen.

Rapport

Het volledige rapport vind je hier (pdf).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s