Recept: kool-boot met ballen

Het was een probeersel met restjes, maar het pakte verdomd goed uit! Deze kool-boot met ballen is rijk aan smaken, volgepropt met groente en te combineren met een koolhydraat-groep naar keuze. 

Ik ben een groot fan van verborgen groente. In mijn wereld wil dat zeggen groente waarvan je niet merkt dat ze er zijn of die zo lekker zijn dat je ze net zo graag eet als taco’s met veel kaas en zure room. Gezond eten voor gemakzuchtigen dus. Ik ben fan!

Dit gerecht voldoet aan alle kanten aan dat principe; het is heerlijk, maar er zit ook héél veel groente in. Zo is de boot gemaakt van Chinese kool, de saus van verse tomaten en ergens daar tussenin zit nog een mengseltje van courgette, spinazie, champignons en nog meer kool.

Bovendien zitten er in het gerecht ook nog knoflook, ui, rode peper en verse kruiden (basilicum uit de diepvries en bieslook uit pot als garnering). Dat kun je natuurlijk niet echt groente noemen, maar gezond zijn ze eveneens.

Serveren

Je kunt het gerecht serveren met rijst, een dotje (volkoren)pasta of een aardappelgerecht, dus wat dat aangaande is er voor ieder wat wils. In ons geval belandde er gebakken aardappeltjes op het bord. Veel voor veelvraat-hem, weinig voor mij, het lokt toch alleen maar overdadig mayonaise-gebruik uit. Ik vulde mijn aardappel-leegte aan met plakjes avocado; nóg meer groente!

Wie eveneens liever niet al te veel koolhydraten eet kan zijn heil ook zoeken in een salade. Ik kan me althans goed voorstellen dat dat er ook hartstikke lekker bij is.

Echt heel snel is de maaltijd niet; ik was er ruim een uur zoet mee. Dat was het waard echter en mijn vriend, die er natuurlijk ruim een uur op moest wachten (agossie), vond dat gelukkig ook. 😉

 

 Ingrediënten voor 2 personen:

1 Chinese Kool

2 knoflookteentjes

(olijf) olie

1 ui

5 tomaten

1 blikje tomatenpuree

groente (maakt niet bijster veel uit wat)

1 rode peper

worcestersaus

rode wijn-azijn

basterdsuiker

harissa (of sambal)

een (half) eitje

aardappelzetmeel (of maizena)

400 gram half-om-half gehakt

paneermeel

100 gram geitenkaas

een handje fijngesneden basilicum

garnering (bieslook)

400 gram aardappelen (of rijst, of pasta)

De kool:

Snijd de kool over de lengte doormidden en verwijder de binnenste bladeren zodat je een flinke kuil krijgt.


Snijd een knoflookteentje fijn, meng dit met wat olie en smeer de ‘kool-boten’ ermee in. Leg ze in een ovenschaal.

Het groente-mengsel

Dit mengel is voor het recept niet noodzakelijk maar wat mij betreft is méér groente altijd beter en er is plek voor, vandaar dat ik het heb toegevoegd. Je kunt hiervoor allerhande groente gebruiken, net wat je in huis hebt. In mijn geval waren dat courgette en champignons. Ook heb ik een deel van de overgebleven kool fijngesneden en gebruikt. Als laatste heb ik wat diepvriesblokjes spinazie toegevoegd.

 


Zorg ervoor dat je alles goed klein snijdt omdat het dan minder ruimte inneemt in de ‘boot’. Bak de groente vervolgens in de pan tot het gaar is. Ik heb hiervoor de overgebleven knoflookolie gebruikt waarmee ik de kool heb ingevet. Verder heb ik alleen wat peper en zout toegevoegd omdat er in de saus en in de ballen al behoorlijk wat smaakmakers zitten.

Als het klaar is vul je de kool met een klein laagje. Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende ruimte voor de ballen overblijft.


De saus:

Zet een pan op het vuur en fruit hierin een halve fijngesneden ui (de andere helft is voor de ballen) en een teentje knoflook. Voeg eventueel, als je daarvan houdt, een fijngesneden halve peper toe. De andere helft heb ik tevens door het gehaktmengsel van de ballen gegooid. Als je alleen maar een klein beetje pit kunt velen, verwijder dan de zaadjes, die zijn het ergst.

Snijd de tomaten in grove stukken en laat ze meebakken tot ze flink zacht zijn. Voeg eventueel wat kurkuma toe. Wil je weten waarom ik het vrijwel smakeloze poeder welhaast overal doorheen gooi, lees dan dit.

 


Voeg een blikje tomatenpuree toe en zet vervolgens de staafmixer in de pan tot het een egaal mengsel is. Dit mengsel laat je inkoken tot het een saus is. Je kunt eventueel met wat maizena of aardappelzetmeel de saus nog wat meer binden/dikker maken. Meng het poeder dan eerst met een beetje warm water, voor je het in de pan gooit. Anders krijg je onsmakelijke én lelijke aardappelzetmeel-klonten.

Breng de saus op smaak met een scheut rode wijn-azijn, wat worcestersaus, een flinke schep bruine basterdsuiker, zout, peper en een flinke lepel harissa (sambal mag ook).

Proef de saus om te zien of pittig, zoet, zout en zuur in balans zijn. Zo niet, pas aan. Laat de saus op laag vuur staan; het inkoken duurt wel even. Roer af en toe door en maak intussen de gehaktballetjes. Zet ook de oven vast aan om voor te verwarmen (180 graden).

 

De ballen:

Voor de gehaktballetjes heb ik 400 gram half-om-half gehakt (mijn lief is een flinke eter) gemengd met een halve fijngesneden ui, een halve fijngesneden rode peper, een hand fijngesneden basilicum (in mijn geval uit de vriezer), peper, zout, een half ei en wat paneermeel.

 

Draai balletjes ter grootte van een pingpongbal. Bak ze in een koekenpan met wat olie tot ze goudbruin en gaar zijn. Leg ze vervolgens in de kool-boot en giet de saus eroverheen.

 

Verbrokkel hierover de geitenkaas en schuif het geheel in de oven voor een minuutje of 12. De kool moet gaar zijn maar stevig blijven, de randjes mogen wat gekleurd en de geitenkaas moet gesmolten.

Maak het geheel af met wat groen. Ik had toevallig bieslook maar basilicum past denk ik ietsje beter.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s