In de maak: ontbijtproducten van overgeschoten groente

Het zou zomaar kunnen dan ons ontbijt in de nabije toekomst deels zal bestaan uit groente-afval. In Groningen wordt momenteel namelijk hard gewerkt aan een vruchtenhagel, een muesli en een cruesli die gemaakt zijn van onder meer overgeschoten wortelen. 

De bedrijven Orfi food uit Groningen en Mont Blanc Foods uit Eelde werken al een tijdje aan de zogenaamde groentepops (die op vruchtenhagel moeten gaan lijken), en dat kunnen zij ook blijven doen. De gemeente Groningen heeft namelijk liefst 150.000 euro uitgetrokken om het project gaande te houden.

Voor het zoete broodbeleg wordt groente gebruikt die anders in de prullenbak zou belanden, bijvoorbeeld omdat zij niet het gewenste uiterlijk hebben. Ook wordt hoofdzakelijk groen gebruikt dat veel mensen lekker vinden, zoals wortel.

Dit jaar

Van dit gezonde afval moeten in de toekomst ook een muesli en een cruesli ontwikkeld worden en als het aan de makers ligt komen er ook mueslirepen en chips.

Wanneer de producten op de markt komen, is nog niet helemaal duidelijk, maar het streven is het komende jaar.

Trots & Blij

De makers zijn wat trots op hun mes, dat aan twee kanten snijdt. “De doelstelling is tweeledig. We maken iets dat gezond is en zorgen voor minder afval doordat minder voedsel wordt weggegooid. Dat streven past in deze tijd”, zegt Leo Den Hamer van Mont Blanc Foods tegen Dagblad van het Noorden. Hij is dan ook erg blij met de gemeentelijke subsidie. “We kunnen weer verder,” aldus Den Hamer.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s