Hoe vies is jouw koffiemachine?

Hij zorgt er iedere ochtend trouw voor dat je je niet van een brug werpt, maar koffiemachines hebben blijkbaar ook een minpuntje. Een met bacteriën bezaaid minpuntje. 

Als het om koffiemakers ging werd voorheen altijd geleund op het geruststellende idee dat cafeïne antibacterieel is (het is immers alkaloïde). Het ding zou, alleen door hem te gebruiken, de ergste viezigheid dus automatisch op afstand houden.

Helaas weten we nu dankzij onderzoek van de Universiteit van Valencia dat dat niet helemaal juist is. Helemaal niet zelfs. Er zitten namelijk busladingen vol bacteriën op je favo-machine!

Het aantal soorten alleen al kan oplopen tot 67. Bovendien zijn de meeste van deze micro-organismen zo aangepast dat ze inmiddels juist steengoed gaan op cafeïne.

De eerste

Voor de studie, volgens de betrokkenen de ‘eerste systematische analyse van de microbiologische diversiteit in koffiemachines’, werden onder meer de lekbakken van tien verschillende koffiemakers bekeken. In alle gevallen ging het om apparaten die pads gebruiken, zoals Nespresso en Senseo.

In 90 procent van de lekbakjes werd vervolgens de Enterococcus bacterie aangetroffen. Te weten: dit mini-organisme wordt vaak gebruikt om aan te tonen of iets in aanraking is geweest met menselijke uitwerpselen. Ieuw!

Nieuw

De onderzoekers bestudeerden ook een nieuwe machine en ontdekten op deze manier dat bacteriën aanvankelijk inderdaad niet opgewassen zijn tegen het milieu van koffieresten. Maar dat ze zich helaas verdomd snel aanpassen aan hun nieuwe omgeving.

Ook de pads werden onderzocht, maar hierop werd niets aangetroffen. Hetgeen volgens de onderzoekers twee dingen betekent. Ten eerste dat de apparaten vooral vies worden van mensenhanden en niet van de pads. En ten tweede dat jouw overheerlijke warme drank dus waarschijnlijk wel gewoon poep-vrij is!

giphy

Schoon

Evengoed loont het dus om je favoriete huishoudelijke apparaat zo nu en dan schoon te maken. Zo voorkom je feces-gerelateerde ranzigheid op het aanrecht. Het zit dan niet ín de koffie, maar misschien wil je de keuken toch liever in zijn totaliteit poep-vrij. Bovendien, zo meldt HLN, belanden twijfelachtige thuiskweeksels uiteindelijk allemaal in ons afvalwater.

De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Scientific Reports, van Nature.

Je koffiemachine schoonmaken:

Voor het geval je nu ineens verschrikkelijk veel zin hebt je koffiemaker een poetsbeurt te geven..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s