Gaat dit groente en fruit langer vers houden?

Het is een soort levenselixer maar dan voor groente en fruit; een Britse uitvinding ter grootte van een postzegel belooft onder meer tomaten, aardbeien en avocado’s langer goed te houden. Een verschil dat kan oplopen tot vier dagen.

Grote Britse supermarkten zijn vast om. Tesco, Morrisons, Marks & Spencer, Sainsbury’s en Waitrose gebruiken de minuscule uitvinding al. Het past dan ook volledig in de huidige trend om de hoeveelheid voedsel-afval terug te dringen (en dat het de ketens miljoenen op jaarbasis bespaart werkt natuurlijk niet tegen).

Het gaat hier om een klein filtertje dat volgestopt is met onder meer klei en mineralen. Deze combinatie absorbeert ethyleen, een hormoon dat groente en fruit zelf uitscheiden en dat het rijpingsproces stimuleert. Nu de zogenaamde It’s Fresh-filter het stofje opneemt wordt de rijping dus tot vier dagen uitgesteld.

Het werkt bij onder meer bij aardbeien, frambozen, nectarines, perziken, pruimen, tomaten, avocado’s, peren, kersen, bessen en kiwi’s, en er wordt momenteel gewerkt aan een variant die ook het ‘plankleven’ van broccoli en spruitjes moet verlengen, zo weet de Daily Mail. Ook is men bezig een filter te ontwikkelen dat bloemen langer mooi moet houden.

Bij de mensen thuis

Vooralsnog wordt het filter, dat gedurende drie jaar uitvoerig getest is, enkel in Britse supermarkten gebruikt. Het is zeker niet ondenkbaar echter dat ‘ie binnenkort breder ingezet wordt. Volgens de ontwikkelaars werkt het hulpmiddel namelijk minstens zo goed bij de mensen thuis, en laat dat nu net ook een plek zijn waar enorm veel eten in de prullenbak belandt.

Tips:

Met deze tips van het Voedingscentrum houd je groente en fruit ook langer goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s