‘Eet junkfood voor de spiegel’

Een soort van ‘eten in gezelschap’ maar dan net even anders. Nieuw onderzoek wijst uit dat je junkfood het beste eet terwijl je naar jezelf kijkt. Voor de spiegel dus! Je zou er minder van genieten, máár je zou er dan ook minder van eten (en dat is iets goeds, heus!)

Dat ontdekten onderzoekers, verbonden aan de University of Central Florida, door 185 proefpersonen chocoladecake of fruitsalade te laten eten. De ene helft van de deelnemers deed dit in een kamer met spiegels, de andere helft in een kamer zonder.

Hieruit kon geconcludeerd worden dat de mensen die niet met hun eigen spiegelbeeld geconfronteerd werden, de cake veel lekkerder vonden dan mensen die de calorierijke lekkernij aten in hun eigen gezelschap.

Dit zou te maken hebben met het feit dat men het ongemakkelijk vindt om zichzelf ongezonde dingen naar binnen te zien werken. Dat men zich daardoor te meer realiseert dat dat bruine goddelijke goedje in hun hand, eigenlijk iets veel gezonders had moeten zijn.

De proefpersonen die de fruitsalade aten, lieten dan ook geen verschil zien, ongeacht de kamer waar ze die aten.

Gezonde snack 

“Een blik in de spiegel vertelt mensen meer dan alleen hun fysieke voorkomen”, zegt hoofdonderzoeker Ata Jami tegen de Daily Mail. “Het helpt mensen om zichzelf objectief te bekijken en een oordeel over henzelf te vellen zoals ze dat bij anderen zouden doen.”

De wetenschappers adviseren dan ook dat mensen in hun huis vooral de eetkamer volhangen met spiegels; men zou er slanker en gezonder van worden.

De studie werd opgenomen in het vakblad Journal of the Association for Consumer Research.

Bij elkaar

Niet iedereen neemt ‘al die onderzoeken’ even serieus, en terecht waarschijnlijk, maar allemaal bij elkaar leveren althans de studies naar onze eetgewoonten toch wat handige stelregels op. Nog handiger is dat ze nu in een overzichtelijke infographic gegoten zijn. Wellicht uitprinten en een plekje op de koelkast vrijmaken?

info

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s