Groen huis loont

Het hebben van een ‘groen’ huis levert niet alleen wat op terwijl je er woont. Het levert ook meer op als het verkocht wordt. Een verschil dat doorgaans oploopt tot 12.000 euro.

Bovendien worden huizen met een ‘groen label’ door de bank genomen sneller verkocht. Gemiddeld brengen dergelijke onderkomens zeventig dagen minder op de markt door.

Voor een slecht geïsoleerde woning geldt juist precies het tegenovergestelde: de waarde van een huis met etiket G (het minst groene label) zit zo’n 13.000 euro onder het gemiddelde en de woning staat doorgaans ruim twee maanden langer te koop.

Deze cijfers zijn het resultaat van een onderzoek van de handelshogeschool van de universiteit van Tilburg en de Technische Universiteit Eindhoven.

Verplicht

Sinds de eerste dag van het huidige jaar zijn woningen voorzien van een (voorlopig) energielabel. Dat loopt op, net als bij bijvoorbeeld koelkasten, van G (helemaal niet zuinig) naar A (het zuinigst). Bij de verkoop van een woning is het verplicht om een definitief energielabel te overleggen.

“Een zuinige woning kan rekenen op een prijspremie”, zegt hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen van de Universiteit Tilburg erover in Trouw. “De gebruikskosten van de woning zijn lager, waardoor de woning waardevoller wordt voor de eigenaar.”

Het VastgoedLAB van de universiteit van Tilburg onderzoekt elk kwartaal het effect van het energielabel. Dit onderzoek is gebaseerd op meer dan 27.000 transacties bij NVM-makelaars.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s