De Superfoods van 2016

Of men de superfoods inmiddels beu is? Welnee. Ook in 2016 gaan we ons weer massaal volstoppen met uiterst gezonde etenswaar, zo luidt althans de voorspelling. En met name deze healthy heerlijkheden worden een hit het komende jaar. Boodschappenlijstjes in de aanslag!   

In zijn algemeenheid gaan gezondheidsliefhebbers in 2016 voor ‘schoon eten’, stelt trendwatcher Daniel Levine. “Meer specifiek betekent dat een korte lijst van ingrediënten,” legt Levine uit. “Hoe korter de lijst des te hipper het zal zijn.”

We gaan dan ook meer ‘hele producten’ zien, vult hij aan. “Daarmee bedoel ik producten zonder productnaam of merk. Eerder een appel dus dan appelmoes.”

Doodgegooid

Maar er zijn meer zuivere, schone ingrediënten waar we het komende jaar mee doodgegooid gaan worden. Samen met de Huffington Post en The National Restaurant Association stelde Levine een lijst samen van superfoods waar voor 2016 het meest van verwacht wordt. Omdat ze iets vernieuwends brengen, extreem gezond zijn en/of gewoon super lekker. Als dat geen goed jaar wordt..?!

De Superfoods van 2016:

8234504771_046d0cedc8_o

 

Cactus water:
Move over kokoswater! Water gewonnen uit cactussen zou de nieuwe it-drank worden. Het lijkt op de kokosvariant, maar zou een makkelijkere, meer fruitige smaak hebben. Bovendien zit er taurine in, volgens sommigen een energiegever, en minder suiker en calorieën dan in kokoswater.

 

3147501806_189dd076e3_o

 

Zeewier:
Misschien wel het groen met de beste voedingsstoffen-CV. Antioxidanten, jodium (wat in Nederland aan brood toegevoegd wordt, omdat we er anders te weinig van zouden binnenkrijgen) en calcium zijn slechts enkele van de gezonde voedingsstoffen die in zeewier gevonden worden. Denk niet alleen nori maar ook wakame en kelp. En denk niet alleen sushi, maar vooral ook salades, crackers en soepen.

 

Gepekeld:
Niet alleen augurken, maar ook radijsjes, mango en knoflook zien in 2016 het pekel-licht. Niet alleen lekker, door de fermentatie ook boordevol probiotica. Onze darmen, en dus onze algehele gezondheid, worden hier erg vrolijk van.

4547063907_4d7a2b6306_o
Hartige yoghurt:
Met probiotica, Grieks, IJslands. Yoghurt doet al even mee als het om trendgevoeligheid gaat. Máár.. Het zwaartepunt lag altijd op zoete smaken en dat gaat het komende jaar veranderen. Nog gezonder wordt de witte substantie in combinatie met hartige smaken als bieten, wortelen of pompoen.

 

67775885_c210020c6b_o

 

Moringa:
In de blaadjes, de zaadjes of het fruit; de moringa herbergt hopen geweldige stoffen, zoals vitamine B6, ijzer, vitamine C en proteïne. Niet voor niets worden de producten van deze boom al veelvuldig gegeten in landen als Afghanistan, Pakistan en Bangladesh.

 

Teff:
Teff had eigenlijk al helemaal hip moeten worden in 2015, maar het über-gezonde graan had blijkbaar toch een iets langere aanloop nodig. In 2016 zouden we er echter écht niet meer omheen kunnen en misschien is dat wel helemaal niet zo erg. Het glutenvrije-, waanzinnige gezonde graan is namelijk uiterst veelzijdig. Meer erover vind je hier.

 

8070069022_a7533a18c9_o

 

Insecten:
We hadden het er het afgelopen jaar al wat meer over, maar 2016 zou toch echt het jaar van de insecten moeten worden. Gezond, duurzaam en volgestampt met proteïne.

 

2084858779_4888ac7a1b_o

Eten weggooien:

Ook dit horen we al even: we moeten minder eten gaan weggooien. Qua superfoods gaat deze almaar groter wordende trend uitmonden in het gebruik van stukken eten die we normaliter richting prullenbak zouden bonjouren. Zoals de stam van broccoli. Die heeft alle voordelen van broccoli, plus een dosis vezels extra.
Niet zo Super, wél Food, en bovendien passend binnen deze trend: we gaan onze eigen bouillonnetjes trekken van vis- of kipkarkassen en/of runderbotten.

 

17285190452_2910388089_o

 

Lucuma:
Zoet maar met een lage glycemische index waardoor de balans in je bloedsuiker in tact blijft. Bovendien een uitstekende bron van bètacaroteen, ijzer, zink, vitamine B3 en meer. De uit Zuid Amerika afkomstige fruit soort is een aanrader in zijn geheel, maar zou in het nieuwe jaar ook  veel ingezet gaan worden als zoetstof.

 

411886627_e739946df7_o

 

Amarant:
Luistert ook naar de naam: ‘de nieuwe quinoa’. Zou zeer voordelig voor de gezondheid zijn dankzij de nodige aminozuren (waaronder lysine) en vezels. Handig in gebruik omdat het snel gaar is. Is daardoor met name geschikt voor in soepen. Je gaat het ook terugzien in salades en als spread.
16870570020_79826ea335_o
Sacha Inchi:
De zaadjes van de Sacha Inchi-boom zijn uitermate geschikt als schuldgevoel-vrije snack. De ‘nootjes’ zijn namelijk smaakvol, maar tegelijkertijd rijk aan vezels, proteïne, vitamine E (hallo, mooie huid!) en omega-3 vetten. Kan ook als olie gebruikt worden.
Rare vissen:

Op zeeniveau valt er blijkbaar nog voldoende te ontdekken! Aan de kant zalm en haring, 2016 wordt hét jaar van jullie veel minder bekende broertjes en zusjes (drum, poon, etc.). Dit vismes snijdt overigens aan twee kanten: het past in de superfoods-trend omdat eten uit te de zee per definitie gezond is en gevarieerd eten ook. Het is bovendien gezond voor de aarde omdat koks hun toevlucht kunnen zoeken in lokale en duurzame nemo’s en op deze manier overbevissing dus tegen kunnen gaan.

23207932031_eff9341b73_o
Baobab:
Vitamine C, kalium, calcium, magnesium, antioxidanten en vezels. Het fruit van de Boabab (ook wel apenbroodboom) zit uitermate goed in de gezondheidsvoordelen. Lekker door de yoghurt of door smoothies, maar ook uit het vuistje prima te bikken.
Het niet kip-ei: 
Zolang het niet van een kip is, maar wel een ei, wacht het een mooi jaar! Een vreemd ei hoort er in 2016 helemaal bij! Leuk voor de afwisseling natuurlijk, maar vooral ook leuk voor de gezondheid, omdat verschillende eieren verschillende voordelen voor het lichaam hebben. Eendeneieren zijn bijvoorbeeld, meer dan kippeneieren, rijk aan proteïne, calcium en kalium.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s