Yale-wetenschapper: dít is gezond eten

Gezond eten is heus zo makkelijk niet. Iedereen met een voorliefde voor eerlijke voeding weet dat. De grootste boosdoener? Een stukje discipline (nou ja, in geval van ondergetekende :-)), maar bovenal onduidelijke, elkaar tegensprekende informatie. David Katz, verbonden aan de Yale Universiteit, schiet te hulp.

Katz is niet alleen wetenschapper aan de bekende universiteit, maar ook oprichter van het True Health Initiative. De organisatie heeft tot doel, mede door middel van goede informatie over voeding, welvaartsziekten uit te bannen en daarmee 80 procent (!) van de chronische ziekten en vroegtijdige sterftegevallen te voorkomen.

De onderzoeker is niet alleen gepassioneerd over het onderwerp, hij is ook boos, zo laat hij weten via LinkedIn. Onder meer op de New York Times omdat hij vindt dat zij de verwarring over wat gezond eten is in stand houden door tegenstrijdige berichten te publiceren. Zij doen dit om één simpele, discutabele reden, namelijk: ‘pseudo-verwarring over voeding verkoopt kranten’, aldus Katz. Overigens zou het zeker niet alleen de New York Times zijn die zich hier schuldig aan maakt.

Kernprincipes

Al met al voldoende reden voor de moraalridder om met een eenduidig tegengeluid te komen. Hij stelde een lijst vragen op die meer duidelijkheid moet scheppen over wat gezond eten nu werkelijk is. De vragen zijn erop gericht te helpen uitkristalliseren wat de kernprincipes van gezonde voeding precies zijn.

Hij meent bovendien dat iederéén, ongeacht de stroming of het dieet dat zij aanhangen, van paleo tot vegan, de vragen met ja zal beantwoorden.

Zie hier: dé richtlijn voor hoe je zou moeten eten.

 

Katz’ kernprincipes over gezonde voeding in 10 vragen:

  1. Ben je het ermee eens dat het beste dieet in het algemeen grotendeels bestaat uit verse, minimaal bewerkte groente en fruit?
  2. Ben je het ermee eens dat het beste dieet in het algemeen veel ruimte laat voor bonen en peulvruchten?
  3. Ben je het ermee eens dat het beste dieet in het algemeen ruimte laat voor noten en zaden?
  4. Ben je het ermee eens dat het beste dieet in het algemeen, zo niet altijd, onder meer bestaat uit hele granen?
  5. Ben je het ermee eens dat het beste dieet vaak ruimte laat voor vis?
  6. Ben je het ermee eens dat het belangrijkste drankje in het beste dieet water is, en dat suikerrijke drankjes daarbuiten gelaten dienen te worden, grotendeels of helemaal?
  7. Ben je het ermee eens dat het beste dieet het gebruik van fastfood, junkfood en overbewerkt voedsel minimaliseert?
  8. Ben je het ermee eens dat het beste dieet voeding die herkenbaar afkomstig is uit de natuur benadrukt?
  9. Ben je het ermee eens dat wanneer het beste dieet ruimte laat voor vlees en dierlijke producten, deze dieren op hun beurt gevoed moeten worden met gezond, lokaal eten?
  10. Ben je het ermee eens dat letten op koolhydraten of vetten een heel schrale en onbetrouwbare manier is om de algehele kwaliteit van een dieet te karakteriseren, dat kijken naar de levensmiddelen zelf een veel betere manier is en dat de beste diëten bestaan uit een scala aan koolhydraten, vetten en proteïnen?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s