‘Zo blijf je slank zonder moeite’

Nooit moeilijk hoeven doen over eten en toch hartstikke slank zijn? Er zijn mensen die het voor elkaar krijgen. En voor de rest is er gelukkig het Cornell Food and Brand Lab. Het onderzoeksbureau ontrafelde de geheimen van de ‘moeiteloos slanken’. 

“Taart?! Dat zou ik éígenlijk niet moeten doen..” Er zijn van die mensen die je dat nooit zal horen zeggen. Enkel en alleen omdat zij bij het ter aarde komen toevallig werden gezegend met een permanente size zero. Ook wel de ‘moeiteloos slanken’ genoemd, want ervoor hoeven werken, ho maar. Zo lijkt het althans.

Gelukkig is er het Food and Brand Lab van de Universiteit van Cornell. De onderzoekers aldaar verzamelden namelijk 122 mensen die ogenschijnlijk niets hoeven te doen om hun lijn te behouden en namen hun levensstijl en eetgewoonten nauwgezet onder de loep. Wellicht dat stervelingen mét zwembandjes, zadeltassen en ander overtollig spek iets van hun welgevormde equivalenten kunnen leren.

giphy

Gewoonten

Volgens de onderzoekers zijn er -gelukkig- wel degelijk bepaalde gewoonten die moeiteloos slanken met elkaar gemeen hebben. Zo leggen ze zichzelf minder beperkingen op: ze diëten zelden (maar dat hoeven ze natuurlijk ook niet), ontzeggen zichzelf nauwelijks iets en staan zelden op een weegschaal.

Daar staat tegenover dat ongeveer de helft van de ranke deelnemers vijfmaal per week de weg naar de sportschool aflegt, één op de tien vegetarisch is en één op de vijf zegt geen alcohol te drinken.

Menu

Wat deze slanke mensen dan op het menu hebben staan? Als het om het ontbijt gaat vieren fruit en groente hoogtij: ongeveer de helft van deelnemers ontbijt hiermee. Ook eieren (een derde) zijn populair.

Qua avondeten houdt de groep van kip (61 procent) en twee derde (65 procent) eet iedere avond in ieder geval groente.

Andere gewoonten van de slanken onder ons bestaan uit trek tussendoor stillen met noten (een vijfde doet dit), helemaal geen frisdrank drinken (40 procent) of light frisdrank uitroepen tot je favoriet (een derde).

Grote invloed

“We wilden wel eens zien welke verschillen we konden vinden als het om gedrag gaat tussen de moeiteloos slanken en zij die worstelen met overtollig gewicht”, verduidelijkt onderzoeker Brian Wansink tegenover de Daily Mail. “We wilden vooral de kleine gedragingen achterhalen die grote invloed hebben.”

Daar valt onder meer onder: kiezen voor kwaliteitsvoedsel, thuis koken en luisteren naar innerlijke aanwijzingen, naar wat je lichaam je dus vertelt.

Motto’s die gehoord werden tijdens het onderzoek waren ‘kwaliteit gaat voor kwantiteit’, ‘ik train om sterk te zijn, ik eet om slank te zijn’ en ‘I really regret eating healthy today – said no one ever’. 

Schuldig

Wansink en de zijnen ontdekten bovendien dat wanneer slanke deelnemers een keer te veel aten, ze zich daar -anders dan de volslanke controlegroep die moeite had met gewichtsverlies- allerminst schuldig over voelden.

Volgens hoofdonderzoekster Anna-Leena Vuorinen, van het VTT Technical Research Centre in Finland, zijn de resultaten van de studie veelbelovend. “Deze resultaten zijn bemoedigend omdat ze impliceren dat, in plaats van jezelf allemaal restricties op te leggen, gewichtstoename in een vroeg stadium voorkomen kan worden door naar je lichaam te luisteren en als het om voeding gaat te streven naar kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

Extra Info:

De belangrijkste resultaten van de studie zijn samengevat in een infographic. Voor op de koelkast.

Slim by Design infographic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s