‘Paleo-dieet voor sommigen hartstikke gevaarlijk’

Het lijkt zo gezond, maar het Paleo-dieet zou wel eens meer kwaad dan goed kunnen doen. Wetenschappers van de Universiteit van Melbourne waarschuwen voor de ongewenste neven-effecten van het afvalplan, waaronder extreem snel aankomen.  

Het paleo-dieet, waarbij men probeert af te vallen door zo veel mogelijk te eten zoals onze voorvaderen, is al sinds enkele jaren een van de populairste afvalmethoden. Het zou een gezonde en effectieve manier zijn om wat lichaamskilo’s af te schudden, maar nu klinkt er ook kritiek.

Onderzoekers van de Universiteit in het Australische Melbourne bekeken het dieet nader, voerden verschillende tests uit en adviseren nu vooral ver van het eetregime te blijven.

Met name mensen die (pre)diabetes hebben zouden een verhoogd risico lopen op gezondheidsklachten door te eten volgens het -voor Paleo zo typische- LCHF-credo (Low Carb High Fat).

Muizen

De onderzoekers komen tot de uitspraken na tests met muizen. Alle muizen hadden te maken met ‘extra mankementen’ zoals overgewicht en pre-diabetes symptomen. De muizen werden vervolgens opgedeeld in twee groepen, waarvan er één op een LCHF-dieet gezet werd, de tweede groep kreeg normaal te eten.

Na acht weken had de groep die volgens het ‘weinig koolhydraten/veel vet’-principe aten, meer problemen met hun glucose-tolerantie en waren deze deelnemers zwaarder dan voor het dieet. De hoeveelheid insuline in hun bloed was eveneens toegenomen. Waar dit effect precies vandaan komt is vooralsnog onduidelijk.

De hoeveelheid vetmassa verdubbelde van 2 procent naar 4 procent en de muizen kwamen ongeveer 15 procent van hun totale lichaamsgewicht aan. “Om dat even in perspectief te plaatsen: voor een persoon van 100 kilo, is dat een gewichtstoename van 15 kilo in twee maanden. Dat is extreem”, aldus Sof Andrikopoulos van de Australian Diabetes Society. 

Mate van toename

“Het gaat hier om een belangrijke boodschap voor de volksgezondheid”, zegt professor Andrikopoulos. “Je moet echt voorzichtig zijn met dergelijke ‘dieetgrillen’. Win altijd eerst advies in en kies uitsluitend voor diëten waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze werken.”

Van het Paleo-dieet zou dit vooralsnog niet gezegd kunnen worden.

Toename

“Deze mate van gewichtstoename zorgt ervoor dat de bloeddruk oploopt, vergroot het risico op angst en depressie en kan bot-problemen en artritis veroorzaken”, gaat de diabetes-geleerde desgevraagd verder tegen The Sun. “Iemand die al met overgewicht te maken heeft, loopt met deze afvalmethode alleen maar meer kans op hoge bloedsuiker- en insulinewaardes, en kan dus daadwerkelijk (pre)diabetes veroorzaken.”

De onderzoekers konden geen positieve effecten van het dieet ontdekken en de professor stelt media verantwoordelijk voor het promoten van diëten zoals het Paleo. Ze worden populair gemaakt door sterren en bekende koks, zoals Jessica Biel, Matthew McConaughey en My Kitchen Rules-jurylid Pete Evans.

Als je toch graag wilt afvallen, zo stelt Andrikopoulos, dan kun je het beste je heil zoeken in het Mediterraanse dieet. Dat zou bewezen effectief en onschadelijk zijn.

Het onderzoek is opgenomen in vakblad Nature journal Nutrition and Diabetes. 

Vita probeerde het Paleo-dieet…

En stopte er ook weer mee. In deze video legt ze uit waarom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s