De kinderkamer te lijf met Marie Kondo

De kinderkamer opruimen een gebed zonder einde? Wellicht dat de rigoureuze tips van opruimgoeroe Marie Kondo uitkomst bieden. “Tekeningen horen in de prullenbak.”

Er bestaat dus daadwerkelijk zoiets als een opruimgoeroe. Iemand die er niet alleen een dagtaak van heeft gemaakt de kunst van het opruimen tot in de puntjes te beheersen, maar daar ook vol overgave anderen in meesleept. En het boek dat de Japanse Kondo erover schreef (The life-Changing Magic of Tidying Up) is nog een daverend succes ook. Een wereldwijde bestseller zelfs.

Het komt allemaal neer op een heel eenvoudig maar tweeledig basisprincipe. Ruim op per categorie en houd alleen de dingen waar je écht blij van wordt. “Doet het dat met je? Dan houd je het, zo niet, weg ermee”, aldus de onverbiddelijke Kondo.

4 November 2015; Marie Kondo, Author and Organising Consultant, Marie Kondo, on the Society Stage during Day 2 of the 2015 Web Summit in the RDS, Dublin, Ireland. Picture credit: Diarmuid Greene / SPORTSFILE / Web Summit

Kinderkamers

Wie denkt dat je met een volledig boek wel zo’n beetje alles gezegd hebt over het onderwerp komt bedrogen uit. De Japanse haalt nog regelmatig de (online) bladen met aanvullende tips. Laatst nog over hoe je een shirt vouwt (You are aiming for a rectangle) en nu deelt ze met US magazine een viertal tips voor het opruimen van kinderkamers. En, de kinderen (vanaf 3 jaar!) leren mee..

De kinderkamer opruimen met Marie Kondo:

  1. Begin vroeg: “Als een kind rond de 3 jaar is, kun je ze leren hoe ze kleding fatsoenlijk opvouwen”, begint Kondo. “Dit leert hen niet alleen de waarde van hun bezittingen maar deze ook te koesteren.” Ze raadt aan te beginnen met items die eenvoudig te vouwen zijn met kleine handjes, zoals sokken of zakdoeken.
  2. Kleding eerst: Kondo hanteert een strakke structuur, die blijkbaar ook voor de kinderkamer geldt. Dat betekent kleding eerst, gevolgd door boeken, papieren, diversen en vervolgens items met sentimentele waarde. Dit voor een kind bepalen vergt wel wat inlevingsvermogen. “Het concept van ‘does it spark joy?’ (haar fameuze leus) is voor een kind wellicht wat ingewikkeld”, zegt ze. In plaats daarvan kun je vragen ‘Welk kledingstuk is je favoriet?’
  3. Speelgoed op één plek: Maak je niet druk als je kleine het moeilijk vindt om dat spel waarvan stukken ontbreken op te geven. “Het is helemaal niet erg als kinderen een fase doormaken waarin ze het liefst tussen al hun bezittingen leven, maar het is van belang dat al hun speelgoed opgeborgen wordt op één plek.” Volgens het 31-jarige organisatietalent is dat zelfs het allerbelangrijkste. “Het zal helpen bij het opruimen van de rest van je huis.”
  4. Kunstwerkjes weggooien is oké: “Dingen die kinderen gemaakt hebben vallen onder de categorie ‘sentimentele waarde'”, zegt ze hierover, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je alles moet houden. “Bekijk werkelijk ieder stuk en vraag jezelf af welke het beste is.” Als je het echt moeilijk vindt raadt ze aan er een foto van te maken. Voor je het kunstwerkje richting prullenbak bonjourt.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s