Nederlander schat eigen kookkunsten hoog in

Nederlanders zijn optimistisch over hun prestaties in de keuken: gemiddeld geven ze zichzelf een dikke 7. Dat is in ieder geval meer dan zij vrienden en familie toebedelen, die krijgen voor een kookkunsten gemiddeld maar een 6+.

Dat blijkt uit een rondvraag van het Voedingscentrum die plaatsvond onder zo’n 1500 Nederlanders.

Hoewel de meeste Nederlanders zichzelf best goede koks vinden, geeft 20 procent zichzelf een 6 of lager. Het merendeel (62 procent) hiervan wil wel graag beter leren koken. Sowieso wil de Nederlander wel graag beter worden achter het fornuis; bijna de helft geeft althans aan zijn kooktalent naar een hoger plan te willen tillen.

Baksels

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door GfK, bleek eveneens dat Nederlanders door de bank genomen best tevreden zijn met hun baksels. Bijna de helft van de mensen geeft zichzelf een 7,0 voor zijn prestaties in de keuken. Een derde geeft zichzelf zelfs een 8 of hoger.

tumblr_nbc751klSO1rvhqlvo1_1280

Hoewel niet iedereen even goed kan koken, vindt het grootste deel van de mensen het wel belangrijk (73 procent) en ook leuk (66 procent).

Niet geleerd, niet leuk

Een belangrijke reden waarom mensen zichzelf een laag cijfer geven, is omdat ze vinden dat ze niet bijzonder kunnen koken, ze koken dan vaak alleen ‘de basis’. Ongeveer een derde van de mensen geeft dat op als reden voor het lage cijfer.

Een kleiner aantal van deze groep geeft aan het niet goed geleerd te hebben (14 procent) of het niet leuk te vinden (13 procent). Gevolg is dat meer dan de helft van de mensen die zichzelf een laag cijfer geeft haast nooit nieuwe recepten uitprobeert (7 procent nooit en 48 procent een enkele keer per jaar).

Van een eitje tot diner

Een flink deel van de Nederlanders geeft dus aan wel wat hulp te kunnen gebruiken in de keuken. Maar wat kunnen mensen eigenlijk in de keuken? Vrijwel iedereen (99 procent) geeft aan een pannenkoek, eitje of maaltijd met aardappelen, groente en vlees te kunnen bereiden.

Het aantal mensen dat zegt een gerecht uit de buitenlandse keuken te kunnen koken, ligt beduidend lager: 69 procent kan dit volgens eigen zeggen. Opmerkelijk hierbij is dat 91 procent van de mensen wel aangeeft pasta te kunnen maken.

Echt culinair koken is voor minder mensen weggelegd, maar toch nog een respectabel aantal mensen (41 procent) zegt een menu te kunnen maken à la Jonnie Boer of Yotam Ottolenghi.

Koken moet je leren

Niet iedereen geeft zichzelf dan een hoog cijfer voor zijn kookvaardigheden, maar het gros van de mensen is het wel over 1 ding eens: gezond koken is belangrijk. 85 procent van de respondenten vindt een gezonde maaltijd kunnen bereiden belangrijk. De jeugd moet leren gezond te koken, zegt 86 procent.

Eigenlijk zou kookles verplicht moeten worden op scholen, vindt 40 procent. Vanuit het kabinet wordt deze mening gedeeld. Er komt extra aandacht voor voeding op scholen. Nog voor de zomer komt de Staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, met een nieuw programma: Jong leren eten.

Meer over het onderzoek vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s