Voedingscentrum presenteert nieuwe ‘Schijf van Vijf’

Er is een nieuwe Schijf van Vijf! De oude versie uit 2004 volstond niet meer en dus presenteert het Voedingscentrum vandaag een nieuwe versie van het voedings-voorlichtingsmodel. Het credo in het kort? Meer onbewerkt, minder vlees en nóg meer groente. 

De welbekende Schijf van Vijf (ruim 90 procent van de Nederlanders is ermee bekend!) ging eigenlijk jarenlang hand in hand met forse kritiek. Het informatiemodel zou niet meer van deze tijd zijn en geen plek bieden voor nieuwe inzichten.

Tijd voor actie dus, zo vonden zij van het Voedingscentrum inmiddels gelukkig zelf ook wel. De bekende voedingsdenktank presenteerde dinsdag althans een nieuw en improved model.

 

Tadááá!

schijf

 

Onbewerkt rules

Wat die nieuwe versie precies te zeggen heeft? De boventoon wordt gevormd door onbewerkte voedingsmiddelen, als dat je leidraad is zit je goed. Daarnaast mag men onverminderd fruit en volkorenproducten blijven eten, maar liefst wel nóg meer groente. Vlees mag juist wat minder en kan vervangen worden door peulvruchten, noten, ei of tofu.

Ook staan er in het nieuwe model vis en zuivel, is er aandacht voor (goede) vetten en worden kraanwater, thee en koffie als de beste vochtleveranciers gepresenteerd.

Wetenschappelijk

“Meer dan ooit zet de omgeving aan tot ongezond eten. In deze tijd van overvloed en verwarring over voeding biedt de Schijf van Vijf houvast”, aldus het Voedingscentrum, die hoopt met het duidelijke kader mensen te helpen gezondere keuzes te maken, en wel naar eigen smaak en voorkeur. “Elke stap richting de Schijf van Vijf levert gezondheidswinst op.”

“Aan de basis van de schijf staan de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad, samen met bestaande normen voor voedingsstoffen”, zegt de voedselautoriteit over de totstandkoming van de schijf. “Er is in Nederland geen ander voorlichtingsmodel zo uitvoerig wetenschappelijk onderbouwd.”

Meer?

Meer informatie over de Schijf van Vijf vind je hier (of hier, als je alleen geïnteresseerd bent in de veranderingen).

Wil je de richtlijnen een persoonlijke twist geven of weten of jij ‘up-to-date’ eet? Klik hier.  

Het Voedingscentrum licht de nieuwe schijf toe:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s