Nieuw (maar niet echt): knoflook zónder stinken achteraf

De ‘Perfecte Wereld’ is wederom een stapje dichterbij gekomen. Dankzij een Italiaans duo is het namelijk goed mogelijk dat wij wij binnenkort bergen knoflook eten, zónder dat de (s)mintjes je achteraf om de oren vliegen.

Knoflook is wellicht de belangrijkste smaakmaker in de keuken en toch laat menigeen het aromatische bolletje soms bewust liggen. Wie nog moet zoenen of wie een dienstverlenend beroep heeft kan het zich namelijk niet altijd permitteren om de ganse avond uit zijn giechel te walmen.

Extra grote knuffels dus voor Alessandro Guagni en Lorenzo Bianchi: de Italianen hebben een knoflooksoort ontdekt waar je niet van gaat stinken.

Vergetelheid

Eigenlijk is ‘herontdekt’ beter, want de knoflook bestaat al even. Zo’n 40 jaar geleden is hij echter om mysterieuze redenen in de vergetelheid geraakt. De productie ervan stopte en langzaamaan verdween hij uit het geheugenlandschap van de mensen. Alleen op heel kleine schaal werd het type knoflook nog gekweekt.

Het Italiaanse duo (geen knoflookboeren, maar een ingenieur en een advocaat) vierde vakantie in het Italiaanse Toscane toen ze de look tegenkwamen op een lokaal marktje. Hij viel wel op omdat hij aanzienlijk groter is dan een normale knoflook. “Eén bol weegt wel 300 tot 800 gram, dat is bijna tien keer groter dan een normale knoflook”, licht Guagni toe aan The Guardian. En ook de smaak is anders. “Voortreffelijk en zeer licht”, aldus de Italiaan.

“We vonden het echt een typisch voorbeeld van Italiaanse excellentie die gewoon vergeten is. Waarom?”, aldus Bianchi, die de vraag meteen zelf even beantwoordt. “Omdat niemand er van weet en dus ook niemand er naar vraagt.”

Intussen

De twee voelden zich geroepen in de bres te springen voor de vergeten smaakmaker en besloten een handel te beginnen in de ‘kuslook’ (eigenlijk: aglione). Na lang zoeken vonden ze via aan lokale boer 30.000 zaadjes die in een stuk vers aangeschafte grond belandden en intussen, we zijn drie jaar verder, staan de bollen aan de vooravond van de oogst.

Maar voor je weg zwijmelt bij culinaire, van knoflook doordrenkte, dagdromen: de twee mikken vooralsnog op de exclusievere markt. Denk dus sterrenrestaurants en niet de supermarkt bij jou om de hoek.

De eikels.

Gelukkig zijn er best wat manieren om je knoflookkegel te lijf te gaan:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s