Tamarinde, wat moet je ermee? 

Ken je de veelzijdige peulvrucht al, dan ben je waarschijnlijk behoorlijk thuis in de Aziatische of Indiase keuken. Ken je tamarinde nog niet, lees dan vooral verder. Super saaie sperzieboon: eat your heart out! 

Eén van de dingen die ik het allerliefste doe als ik in het buitenland ben is de lokale supermarkt plunderen. Hierbij geldt hoe groter hoe beter, want groter is gewoon beter. Zoals wel voor meer geldt.

De laatste tijd gaat mijn aandacht daarbij vooral uit naar lokale kruiden en specerijen. Ik merk namelijk dat mijn kookkunsten weliswaar gestaag verbeteren, maar dat het niveau kruiden dat ik daarbij hanteer lachwekkend stoïcijns is. Ik vind niet alles lekker, maar wat ik wel lekker vind weet ik dus eigenlijk maar zijdelings. Ik moet gewoon meer proberen. Vind ik.

En dus laadde ik onlangs in Mauritius, tot groot ongeduld van mijn lief die liever met bier buiten in de zon zat (de rare), mijn mandje vol met alle lokale smaakmakers, waaronder heel veel kaneelstokjes, kardemom, heel veel gedroogde chili’s, kurkuma én tamarinde.

Ik was heel enthousiast toen ik het plakkaat bruin spul ontdekte. Kijk! Tamarinde! Zei ik nog tegen mijn lief. Tot ik me realiseerde dat ik het eigenlijk alleen maar óóit een keer bij MasterChef voorbij had horen komen. Dat bleek gek genoeg best een mood killer voor overdreven gejubel.

Maar ik heb het natuurlijk wél gekocht. Want ik heb maar één doel: meer proberen. Eenmaal weer thuis zat ik dus toch met die tamarinde opgescheept en toen ben ik maar wat gaan rondstruinen op internet, teneinde in ieder geval enigszins te weten te komen wat het allemaal in zijn kleverige mars heeft.

En BAM! Welkom terug, enthousiasme en overdreven gejubel, want tamarinde is kick ass!

Dit is wat je er -vermoedelijk- van wilt weten…

17062062585_f61911e981_o

Tamarinde, wat is het?

De Tamarinde is een boom (van de Vlinderbloemen-familie) die het vooral goed doet in tropisch weer en dan ook vooral voorkomt in Oost-Afrika en (later) India. De vruchten van de tamarinde zijn bruine, harde peulvruchten die wel 20 cm lang kunnen worden. De peul behelst harde, ovale pitten die liggen ingebed in zacht, donkerbruin vruchtvlees.

Tamarinde in de keuken:

In de keuken gebruikt men eigenlijk alleen het zachte, kleverige vruchtvlees, dat licht zurig en zoet smaakt (het wordt wel vergeleken met de smaak van pruimen of dadels). Het is vooral een populair ingrediënt in de Aziatische/Indiase keuken, waar men het verwerkt in soepen, sauzen, jams en chutneys. Daarnaast is het een dankbare smaakmaker voor frisdranken (middels tamarindesiroop) en worcestersaus. Bovendien heeft het, dankzij de zuren, de eigenschap vlees malser te maken.

Tamarinde kun je ook tegenkomen onder de naam asem, assem of Indische dadel. Persoonlijk favoriet is echter kakapoesie, zoals ze de lichtbruine peul op de Antillen noemen.

176376401_9388884497_oHoe te gebruiken:

Het gebruik van tamarinde heeft iets meer om het lijf dan enkel een scheut of stuk in de pan mikken. Je zult er namelijk eerst een papje van moeten maken, omdat delen van de pulp nu eenmaal weigeren op te gaan in het grotere geheel.

De meest gebruikte techniek is wat van de kleverige pasta in een bakje te doen en daar heet water op te gieten. De wel oplosbare delen gaan op deze manier in het water zitten. Je kunt daarna met een zeef de pulp van het tamarinde-vocht scheiden. Dat vocht, asemwater, is wat je uiteindelijk gebruikt om mee te koken.

Je kunt ook gewoon tamarindepoeder of kant en klare pasta kopen in de supermarkt. Dit gemak zou wel enigszins ten koste gaan van de smaak.

How to use Tamarind:

 

Tamarinde voor de gezondheid:

Tamarinde en het menselijke lichaam kunnen uitstekend door één deur. De schors, de bladeren en de vrucht worden allen zelfs medicinaal gebruikt en de vrucht eten zou bijzonder louterend zijn voor het gestel. Dit heeft vooral te maken met overdosis fytonutriënten, vitaminen en mineralen in de tamarindevrucht.

Info.nu heeft ze allemaal in een redelijk onbegrijpelijke en daarom grappige lijst opgesomd. Lees vooral de kopjes ‘voedingsstoffen tamarinde’ en ‘vitaminen en mineralen tamarinde’. Zelf vind ik voor de voedingswaarde van producten SELF Nutrion Data een stuk prettiger. Waar het in ieder geval op neerkomt is dat nagenoeg álle (!) vitaminen en mineralen in tamarinde voorkomen.

Waar te koop:
In Nederland kunnen de vruchten van de tamarinde worden gekocht in toko’s en zelfs in sommige grote supermarkten. Je maakt wellicht meer kans als je op zoek gaat naar het poeder of de pasta.

Houdbaarheid:

Verse tamarinde zou ruim een maand houdbaar zijn in de koelkast. Voor het poeder en de pasta zie de productverpakking.

Recepten met tamarinde:

Ajam Assem

Tamarinde-limonade

Calamaris en rode curry

Tamarindesoep

Zalmmoot met tamarinde-ketjapsaus

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s