Recept: Gevulde courgette-torentjes met bulgursalade

Mond, oog én lijn varen wel bij dit gerecht. De verse en voedzame torentjes zijn bovendien eenvoudig te maken en kunnen ook prima vegetarisch gegeten worden. Proberen? Zo maak je ze.

Ik at van de week alleen en had geen zin in een bezoekje aan de supermarkt. Dus plunderde ik de koelkast en de voorraadkast en flanste wat in elkaar. Eerlijk is eerlijk: ik was aangenaam verrast! Het bevat veel groente (wat ik vooral bij het avondeten erg belangrijk vind), het is voedzaam maar ook lekker en ik vond het er nog leuk uitzien ook!

Mocht je dit gerechtje ook eens willen proberen: hieronder een ingrediëntenlijst en een plan van aanpak!

Eet smakelijk!

 

(Eerst meer te weten komen over het super gezonde bulgur? Klik hier.)

 

Ingrediënten (voor één persoon): 

Courgette (halve)

Olie om in te bakken

Knoflook (1 teen)

Cayennepeper (theelepel)

Paprikapoeder (theelepel)

Pepertje (naar smaak)

Peper en zout

Tak rozemarijn

Tak tijm

Bulgur (ongeveer 75 gram)

Salami

Geitenkaas zacht (ongeveer 100 gram)

Melk, crème fraîche of room (flinke scheut of twee eetlepels)

Cherrytomaatjes (3)

Gedroogde mango (of vergelijkbaar)

Aspergetips

Maanzaad

Hoe te bereiden: 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de courgette in grote blokken (ongeveer 3 cm hoog). Houd twee of drie stukken per persoon aan.

Hol ze uit. Ik heb hiervoor een appelboor gebruikt en een theelepeltje. Zorg ervoor dat je de bodem in tact laat.

Snijd het verwijderde vruchtvlees fijn.

Pel en snipper een teentje knoflook.

Doe wat olie in een koekenpan.

Fruit een pepertje (als je van pittig houdt, anders kun je deze weglaten).

Voeg een theelepel cayennepeper en een theelepel paprikapoeder toe. Laat even meebakken.

Voeg de knoflook en even later het vruchtvlees toe. Laat bakken tot het vruchtvlees zacht en gaar is. Voeg eventueel nog zout en peper toe. Bij mij zit er al flink wat zou door het cayennepeper maar dit mengsel moet het hele courgettetorentje smaak geven dus het mag best flink.

Vet een ovenschaal in en zet hierin de courgettetorentjes.

Vul ze tot over de helft met het mengsel.

Zet een steelpannetje op laag vuur en verwarm wat zachte geitenkaas met melk, crème fraîche of (kook)room tot een saus. Giet de saus in de torentjes. Een beetje overstromen mag.

Duw er tot slot een cherrytomaatje in. Ik heb het steeltje van de tomaat laten zitten, dit ziet er leuk uit en geeft in het ergste geval extra smaak.

Verwarm de torentjes in de oven tot de courgetteblokken zacht en warm zijn.

Kook intussen de bulgur zoals aangegeven op de verpakking. Als het gaar is laten uitlekken en droogstomen op laag vuur. Voeg eventueel wat limoensap toe voor een frisse noot.

Bak intussen blokjes salami of chorizo in een koekenpan uit. Wil je liever vegetarisch eten en toch wat extra vulling kies dan voor noten of (pijnboom)pitten.

Als de worst krokant begint te worden en een deel van zijn vetten heeft losgelaten bak hierin dan fijngesneden tijm en rozemarijn mee. Bak hierin ook de aspergetips een paar minuutjes mee.

Meng dit door de bulgur. Voeg wat extra vierge olijfolie, peper en zout toe voor de smaak.

Een extra zoetje (denk gedroogd fruit, in mijn geval mango) kan dit gerecht goed hebben.

Maak af met een beetje maanzaad.

Bon appétit!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s