Italiaanse rechter: armen mogen eten stelen

Wie arm is en super hongerig mag vanaf nu in Italië zijn maaltijd bij elkaar stelen. De hoogste rechtbank heeft er besloten dat deze daad niet langer strafbaar is, mits het om kleine en noodzakelijke hoeveelheden gaat.

Lijdend voorwerp van de spraakmakende zaak is Roman Ostriakov, een dakloze van Oekraïense afkomst, die uit een supermarkt in Genoa worstjes en kaas had ontvreemd ter waarde van ongeveer 4 euro. Hij werd opgepakt en in de cel gegooid voor een periode van zes maanden. Daarnaast kreeg de man een boete van 100 euro.

Hierop ging hij in beroep (belangrijkste punt: hij had de supermarkt nooit met de buit verlaten) en in deze zaak sprak het hof de onfortuinlijke man vrij. Volgens de rechter was duidelijk dat de gedaagde ‘niet kon leven zonder zichzelf te voeden’ en dus geen andere keuze had. Om die reden betrof het dus geen misdaad.

“De conditie van de gedaagde en de omstandigheden waarin de handelswaar weggenomen werd, bewijzen dat hij bezit nam van de kleine hoeveelheid voedsel enkel en alleen om te voldoen aan zijn onmiddellijke en essentiële behoefte aan voedsel, en om die reden handelde hij uit noodzaak”, aldus de dienstdoende rechter.

Slecht nieuws voor de supermarkten wellicht, maar Italië zal vanaf nu een stuk minder hongerigen kennen!

giphyDe rechter voegde volgens de Independent ook nog even toe dat ‘in een geciviliseerd land zelfs de slechtste man niet behoort te verhongeren’.

Wijze man, die rechter.

Bisschop Muskens

Het is niet voor het eerst dat een belanghebbend persoon het op deze manier opneemt voor de allerhongerigsten. In 1996 gaf de Bredase bisschop Muskens eveneens aan te vinden dat armoede soms diefstal rechtvaardigt.

Wie zich echt geen brood kan veroorloven maar er één steelt simpelweg om in leven te blijven, begaat geen overtreding maar maakt zich enkel schuldig aan menselijk gedrag, aldus Muskens toen in het televisieprogramma Veldpost.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s