Geniaal keukenblok: alles op één vierkante meter

Het is een vierkant blok van ongeveer een meter bij een meter en toch biedt Ana Arana’s Gali System alles wat je van een volwaardige keuken mag verwachten. Zwitsers zakmes: eat your heart out!

Klein wonen is in trek. Omdat het moet (denk: propvolle en onbetaalbare steden als Londen of New York) of omdat men het wil (denk: Tiny House Movement). Het gevolg hiervan is dat steeds meer mensen het als een uitdaging zien om de geringe ruimte die ze hebben optimaal te benutten. Dus wordt meubilair steeds vaker omhooggetrokken, opgeklapt, ingeschoven of omgedraaid teneinde ruimte te besparen of iets een dubbele functie mee te geven.

De eindeloze mogelijkheden van deze manier van denken kun je goed zien in de video die je helemaal onderaan vindt. Het betreft een piepkleine studio die door uitstekend denkwerk eigenlijk zes verschillende kamers behelst.

Klein keukenblok

Terug naar Ana Arana’s Gali System, want zij heeft het credo ‘maximale functionaliteit, minimale ruimte’ nu ook toegepast op de keuken. Het resultaat, dat de ontwerpster uit Madrid toonde op de Amerikaanse designbeurs ICFF, is een opvallend klein keukenblok, waar een volwaardige keuken in weggewerkt is met koelkast, kookplaat, oven, aanrecht, gootsteen en bergruimte.

Het systeem laat zich goed vergelijken met een Zwitsers zakmes, want je trekt functies simpelweg uit naar behoefte. Daar is dan ook veel over nagedacht. “Ik woon alleen in een erg klein appartement maar mijn keuken is gigantisch”, aldus Arana over haar ontwerp tegen Inhabitat. “En ik vraag me altijd af waarom zoveel ruimte verloren gaat aan iets wat ik helemaal niet veel gebruik.”

Hierop besloot de ontwerpster zich in het onderwerp te verdiepen. “Ik kwam erachter dat de keuken helemaal niet veel veranderd is sinds de Eerste Wereldoorlog, en ik vond het tijd voor die verandering.”

Prototype

Het feit dat Ana Arana met haar ontwerp op de designbeurs mag staan is natuurlijk een goed teken, maar wil nog niet zeggen dat de keuken er ook echt komt. Hiervoor zoekt ze allereerst een partij die kan helpen bij de productiekosten.

Het protoype zoals op de foto’s te zien is kost ongeveer 2500 euro om te maken.

Meer over Ana Arana vind je hier.

Ana Arana’s Gali System:

keuken1 keuken2 keuken3 keuken4 keuken5

 

Zes kamers in één: