Vet! Bij De Librije wordt er nu op steen gekookt

Het ziet eruit als een strak stenen aanrecht, maar je kunt er op koelen én op koken, bakken en grillen. Driesterrentoko De Librije (Zwolle) heeft sinds kort zo’n zogenaamde Dekton en de bijzondere bakplaat kreeg er een prominente plek.

“Ik wilde een werkblad hebben waar wat gebeurt”, begint kookmaster Jonnie Boer over de aanwinst. “Wat ook beleefd wordt in het restaurant. Je ziet het niet, je hoort het niet, maar als mensen gaan staan dan zien ze dat werkblad en dan komen ze er gewoon even bij.”

Het is dan ook een bijzondere aanblik, zo’n aanrecht waarop pannetjes staan te pruttelen. “Mensen geloven ook niet dat dat kan”, vervolgt de sterrenchef van De Librije, dat sinds vorig jaar in een nieuw pand zetelt. “Als ik zeg: als ik daar een pan op zet dan gaat hij koken, dan gaan ze mij niet geloven. Dan moet ik het eerst voordoen.”

Opgetrommeld

Wat eveneens opvalt aan de kooksteen zoals die bij Jonnie en Thérèse Boer te zien is, is het mooie, strakke ontwerp. Maar daar is interieurstylist Eric Kuster dan ook speciaal voor opgetrommeld.

Het koken zelf valt overigens te vergelijken met inductie, alleen is de bekende glasplaat dan dus vervangen door een voor dit doel speciaal samengesteld type steen.

Meer informatie over de zogenaamde Dekton by Cosentino vind je hier.

Koken op steen bij De Librije: