Recept: zoete bulgur, spicy groente & gefrituurde geitenkaas

Dit gerecht is makkelijk om te maken, vegetarisch en super smakelijk. Bovendien is het een uitstekende manier om van je restjes groente af te komen!

Persoonlijk ben ik echt gek op dit gerecht. Ik maak het al jaren, maar omdat ik het iedere keer weer een beetje verander, blijf ik het interessant vinden. Zo maak ik het eigenlijk altijd met geitenkaas, maar is dit de eerste keer dat ik ze tot balletjes gerold heb en dat ze frituurolie gezien hebben.

Sommige dingen veranderen echter nooit aan deze bulgur-salade. Het kent altijd een (hopelijk ;-)) uitgebalanceerde combinatie van zoet, zout en pittig. En het staat bol van groente; iets wat ik met name bij het avondeten bijzonder graag zie.

Plus plus

Nog een plus van dit gerecht is dat het eigenlijk niet bar veel uitmaakt welke groente je gebruikt, dus je kunt met dit gerecht mooi wat restjes wegwerken. Ik zorg dat ik altijd paprika, tomaatjes, champignons en ui heb, maar de rest vul ik aan met wat er toevallig overgeschoten is, of klaar in de moestuin. Ook de avocado en rucola zijn ‘moetjes’, althans in dit huishouden.

Wil je het ook een keer maken? Je vindt het recept hieronder. Alles bij elkaar kost het je ongeveer een half uurtje.

Recept (voor twee personen): 

Dit heb je nodig:

150 gram bulgur

3 eetlepels kaneel

3 eetlepels honing

scheut witte wijnazijn

scheut limoensap

peper

zout

100 gram rucola

cashewnoten

avocado

125 gram zachte geitenkaas

wok-groente naar keuze, ongeveer 200 gram per persoon

teentje knoflook

rode ui

chilipeper

olijfolie

boter

ei

paneermeel

Wat moet je doen?

-Kook de bulgur zoals aangegeven op de verpakking.

-Giet de bulgur af maar doe deze wel terug in de pan. Laat op heel laag vuur staan terwijl je de honing, kaneel, azijn en limoen toevoegt.

-Breng eventueel op smaak met peper en zout. Draai hierna het vuur uit en doe een deksel op de pan, zo blijft de bulgur wel even warm.

-Rol bolletjes ter grootte van een pingpongbal van de geitenkaas

-Haal ze door een los geklopt ei en de paneermeel.

-Snijd de groente, de champignons, de ui, de peper en de knoflook.

-Bak de champignons eerst mooi bruin in een koekenpan met wat olie, wat boter en wat zout.

-Zet een pan met ongeveer 6 centimeter frituurolie op het vuur om warm te worden.

-Doe de champignons in een hete wok (als je een grote koekenpan hebt, kan het ook daarin blijven) en voeg hier een extra scheutje olie aan toe. Fruit de ui, de peper en de knoflook.

-Doe hierbij de rest van de groente. Bak tot ze gaar zijn maar nog wel knapperig. Voeg peper en zout naar smaak toe.

-Frituur nu de geitenkaasballetjes, de olie moet 160 graden zijn. Zodra ze goudbruin kleuren, zijn ze klaar.

-Schil en snijd de avocado. Besprenkel met zout.

-Maak tot slot de rucola aan met een klein beetje extra vierge olijfolie.

Eet smakelijk!

img_5120