‘Opache couché is lelijkste kleur ter wereld’

Tenzij mensen wegjagen juist precies de bedoeling is, is het verstandig onderstaande kleur hardnekkig te negeren als het om interieurstyling gaat. Het zou de lelijkste kleur ter wereld zijn.

Het is niet echt groen, het is niet echt bruin en je krijgt er een vaag, misselijk gevoel van als je ernaar kijkt. Rara, wat is dat? Dat, lieve mensen, is de lelijkste kleur die we kennen en zo ziet deze eruit..

kleurHet onaangename mengelmoesje van bruin en groen draagt de gewichtige naam opache couché en de benoeming is het gevolg van een onderzoek uit een heel andere hoek dan interieurstyling. Gezocht werd namelijk naar een kleur die sigarettenpakjes moet verlelijken, met de bedoeling rokers te ontmoedigen.

Onderzoeksbureau GfK vroeg uiteindelijk 1000 rokers naar hun mening. Opache couché ging er met de twijfelachtige eer vandoor omdat men deze kleur associëren met onder meer viezigheid en de dood.

giphyDe kleur is er één uit de stal van Pantone, waar ze verder niet heel opgetogen zijn over het nieuws. Bij het verfbedrijf hangen ze meer het idee aan dat ‘de ene kleur niet mooier of lelijker is dan de andere’. “Bij het Pantone Kleurinstituut geloven we dat alle kleuren gelijk zijn”, aldus directeur Leatrice Eiseman desgevraagd tegen The Guardian.

Eiseman is dan ook van mening dat opache couché juist geassocieerd wordt met ‘diepe, rijke aardetinten’ die het juist uitermate goed doen in huis, bijvoorbeeld op een bank.