Te veel gegeten? Dit apparaat haalt voedsel uit je maag

Het is eigenlijk te bizar voor woorden: een apparaat dat voedsel weer uit je maag haalt als je te veel gegeten hebt. Toch zou het een serieuze nieuwe aanwinst zijn in de strijd tegen overgewicht. 

Stel: je bent lekker uit eten geweest, maar hebt een beetje spijt van het overenthousiast wegwerken van Vlaamse frieten, die pan kaasfondue, slagroom- c.q. chocoladetoetjes of ander calorierijk feestvoer. Zou je het dan fijn vinden als er een apparaat is dat die schade in ieder geval deels ongedaan maakt, bijvoorbeeld door het voedsel weer uit je maag op te diepen? Of zou dat je te ver gaan?

Echt heel raar is het niet om over deze vraag na te denken want het apparaat, genaamd de AspireAssist, bestaat én kreeg afgelopen dinsdag zelfs officiële goedkeuring van de Amerikaanse voedsel- en medicijnenwaakhond FDA.

Voetjes/aarde

De FDA mag dan zijn zegen gegeven hebben, gebruik van dit opvallende afslankmiddel heeft wel wat voeten in de aarde. Zo kan de slang niet oraal ingebracht worden, maar wordt deze operatief in de maag geplaatst.

Aan de slang kan de gebruiker desgewenst een pomp hangen die een teveel aan soldaat gemaakte lekkernijen tot ongeveer een derde afvoert. Eenmaal klaar wordt de pomp ontkoppeld en de slang netjes afgesloten, tot zich een volgend copieus diner aandient.

Nu wil je natuurlijk weten hoe gebruik van de pomp eruit ziet. Nou, zo:

Klinische tests

Extreem of niet, een maagband of maagverkleining is natuurlijk ook niet zonder risico en mensen die kampen met serieus overgewicht zouden er daadwerkelijk bij gebaat zijn. Volgens HLN zou althans uit klinische tests met extreem zware personen gebleken zijn dat men met de AspireAssist tot 12 procent van het lichaamsgewicht kan verliezen, binnen het tijdsbestek van een jaar.

De controlegroep die enkel ‘levensstijl therapie’ kreeg, verloor gemiddeld 3 procent gewicht.

Nadelen

Ook hier geldt echter: het is niet al goud wat er blinkt. Zo moet er diep in de buidel getast worden voor de AspireAssist (kosten komen ongeveer neer op 10,000 euro) en goed kauwen stijgt er onmiddellijk van op de prioriteitenlijst. Wie te gulzig eet zal namelijk voedselbrokken in zijn maag hebben die te groot zijn voor het slangetje om te behappen.

Daarnaast moet het overgewicht flink ernstig zijn. De maagpomp is enkel bedoeld voor mensen met een BMI tussen de 35 en 55.