Vet! Raam transformeert tot balkon

Het zogenaamde Bloomframe-raam lijkt er een als alle andere. Tot je op de bijbehorende knop drukt, want dan transformeert dit architectonische hoogstandje in luttele seconden van doodgewoon raam tot volwaardig balkon.

Als het aan de mensen van Bloomframe ligt, kan iedereen voortaan in de vertrouwde omgeving van zijn eigen huis lekker buiten in het zonnetje zitten. Ook de mensen die 48 hoog achter wonen, in een wolkenkrabber of flat waar normaliter hoogstens een raam op een kiertje kan.

Speciaal voor dit doel ontwikkelden het Nederlandse bedrijf namelijk een transformerende raampartij. Met andere woorden: je denkt dat het gewoon een gigantisch raam is, maar je drukt op een knop, het zakt naar beneden en neemt de vorm van een balkon aan.

Het ingenieuze systeem kan tot 350 kilo dragen en biedt, zo op het oog, ruim voldoende plaats voor twee personen. En zo ziet dat er uit:

 

Weinig uitvoering

Alle lof ook voor het doorzettingsvermogen van de betrokkenen, want het is een lange weg geweest. De eerste berichten over het ontwerp stammen uit 2005. In 2010 berichtte De Volkskrant er nog over, maar de strekking van dat verhaal kwam ook niet verder dan: leuk idee, vooralsnog helaas verdomd weinig uitvoering.

Anno 2016 wordt het lange wachten van de firma echter eindelijk beloond, en Amsterdam heeft de primeur! “Het innovatieve raam (..) is niet langer een prototype”, zo valt te lezen op de website van het bedrijf. “Het revolutionaire en prijswinnende ontwerp is nu in productie en komt binnenkort naar een stedelijk landschap bij jou in de buurt. De eerste modellen zijn bedoeld voor een appartementencomplex in Amsterdam, Nederland.”

Dit complex wordt gebouwd door architectenbureau HofmanDujardin. “Het raam speelt een essentiële rol in de positieve ontwikkeling van onze steden”, aldus Michiel Hofman er zelf over. “Het moedigt aan om de opties die interieur ons biedt te overdenken en te verbeteren. Dit raam helpt ons aangenamer te leven.”