10 x levensgevaarlijke ingrediënten

Met het aanbreken van de zomer staat voor velen ook de vakantie weer voor de deur. Vooral wie richting buitenland vertrekt en meer wenst te zien dan enkel de wc-pot, zal op zijn eten moeten letten. Wees met name voorzichtig met deze ingrediënten.

Kook het, bak het, pel het of vergeet het. Dat is wel zo’n beetje de meest gevleugelde uitspraak als het om het voorkomen van voedselvergiftiging in het buitenland gaat. Maar voedselvergiftiging is lang het ergste niet dat je van wat gesnaai kunt krijgen. Sommige etenswaren kunnen je gewoon omleggen, zo simpel is het. Een mini-encyclopedie.

 10 x extreem gevaarlijke ingrediënten:

1. Casu Marzu (Sardinië)

Deze kaas heeft de bijnaam ‘rottende kaas’, omdat het nou ja, een rottende kaas is. Gruwel. Het zit zo: Casu Marzu moet rijpen en dat gebeurt volledig open en bloot, waardoor vliegen op de kaas afkomen en waar vliegen zijn, zijn vliegeneitjes. Die eitjes veranderen na verloop van tijd (je verwacht het niet) natuurlijk in maden en die maden, daar is het nu juist om te doen! Die helpen het fermentatieproces van de kaas op gang en precies dat geeft de Sardijnse delicatesse zijn bijzondere smaak (ugh).

Maar soms doen de maden helaas meer dan enkel een beetje fermenteren. Wie ze binnenkrijgt, en die kans is groot als je de kaas eet, mag beginnen met hopen dat het spijsverteringsstelsel de beestjes omlegt, want degenen die overleven kunnen in het lichaam grote schade aanrichten. Met onder meer verhoogd risico op bloedpoepen en projectielbraken. Lekker dan.. 

2. Kogelvis (Japan):

Kogelvis eten is een volledig veilige bezigheid. Dat wil zeggen: als hij goed is klaargemaakt. De Japanse delicatesse wordt (als het goed is) dan ook alleen bereid door gediplomeerde chefs. Het is vooral de lever van de vis die extreem giftig is en dus nauwkeurig verwijderd dient te worden. Mist de chef een flintertje dan kan dat al een enkeltje onder de grond betekenen. Weet je, zalm is óók lekker.

3. Amandelen en cashewnoten:

We eten ze zo vaak en ze lijken zo onschuldig. Maar dat zijn ze niet! Eén verkeerde rauwe cashewnoot en je kunt het niet meer navertellen. Wat amandelen betreft gaat het minder om de garing, maar vooral om de soort. Wees waakzaam als je amandelen koopt op andere plekken dan de supermarkt: heb je een verkeerd type te pakken en eet je daar een handje van (9 stuks) dan heb je voldoende waterstofcyanide in je lijf om je voorgoed het zwijgen op te leggen.

4. Ghost Peper (India)

Een chilipepertje op zijn tijd zou uitermate louterend zijn voor het menselijk lichaam maar ook hier geldt: overdrijf niet. Pas met name op voor de scherpste peper ter wereld, de ghost peper. Die bevat busladingen capsaïcine en wie daar te veel van binnenkrijgt loopt het risico op vroegtijdig overlijden. Wees gerust: je lichaam zal vermoedelijk voorkomen dat je er te veel van eet, door op tijd volledig te blokkeren, zo belooft Medical Daily althans. Dit ‘blokkeren’ neemt echter wel zo zijn eigen pijntjes en ziekenhuisopnamen met zich mee en daar moet je ook maar net zin in hebben. 

5. Hotdog

Echt gezond is de hotdog wellicht niet, maar gevaarlijk?! Zeker wel! Met name voor kinderen bestaat het risico dat een stukje worst de luchtpijp inschiet. Volgens Business Insider zou het fastfood dan ook verantwoordelijk zijn voor liefst 17 procent van de verstikkingsslachtoffers onder de 10 jaar.

6. Rabarberbladeren:

2901100196_7835b4f1dd_oHoe lekker rabarber ook is, kom niet in de verleiding ook de bladeren te eten. Daar ga je namelijk geheid spijt van krijgen. Gelegenheids-boosdoener is oxaalzuur dat in het lichaam omgezet worden in dodelijke kristallen die zich met name in de nieren ophouden. Wie geluk heeft houdt het echter bij misselijkheid, diarree, rode plas en een brandend gevoel in mond, keel en ogen.

7. Pangium edule (Zuidoost Azië):

Om de noten van de Pangium edule te kunnen eten ben je wel even bezig. Goed, je kookt ze even in water, dat mag geen probleem zijn. Maar daarna moeten ze liefst 40 dagen rusten, bij voorkeur onder de grond en dan het liefst in een mengsel van bananenbladeren, as en vuil. Wie na bijna anderhalve maand nog weet waar ‘ie ze precies verstopt heeft, kan ze nu met een gerust hart verorberen, want de waterstofcyanide (of blauwzuur) is nu wel afdoende afgebroken. Je gaat je alleen wel een beetje afvragen hoeveel -dodelijke- slachtoffers er in hemelsnaam gevallen zijn voor de culinaire procedure zijn uiteindelijke (en veilige) versie bereikte. Soms is opgeven oké!

8. Levende inktvis (Korea):

In Korea zijn ze er dol op: levende inktvis eten. Wellicht dat de adrenaline-kick een rol speelt in de liefde voor dit bijzondere gerecht, want er is gewoon een kans dat het een zelf opgelegd laatste avondmaal wordt. De inktvis kan zich met zijn sterke zuignapjes namelijk vastzetten in je keel, waarop de verstikkingsdood ineens de realiteit binnensijpelt. San nak ji, zoals de dish heet, maakt jaarlijks dan ook meerdere slachtoffers.

9. Apenhersenen:

De liefhebber zal ervoor naar Azië moeten, want alleen daar ervaren ze het knabbelen op apenhersenen als een prettige bezigheid. Je krijgt ze gekookt of gebakken, maar wie ze liever rauw eet wordt eveneens tegemoet gekomen. Wie zich na tafel een beetje vreemd gaat voelen doet er evenwel goed aan even langs de dokter te gaan, de kans bestaat dat je de gekkekoeienziekte hebt opgelopen.

10. Cassave:

Cassave wordt op zo veel plekken in de wereld gegeten dat je welhaast zou vergeten dat het toch écht van levensbelang is om de wortelen goed klaar te maken. De bruine groente bevat naast veel eiwitten, koolhydraten en vitaminen namelijk het een stofje linamarine, dat in het lichaam omgezet wordt in waterstofcyanide. En dat is niet zo heel fijntjes voor je. Sterker nog: één foute bereiding kan je het leven kosten. Punt.

En meer:

Wie geen culinaire durfal is, zal helaas eveneens een beetje moeten opletten op vakantie, want ook doodnormale ingrediënten kunnen een risico voor de gezondheid vormen.

Traveler’s Health maakte deze infographic waardoor je dé stelregels om je vakantie gezond door te komen in één overzicht bij elkaar hebt. En bij twijfel: Kook het, bak het, pel het óf vergeet het!

 

voedselveiligheid