Nederlander vindt verbouwing helemaal niet zo stressvol

Er wordt samengewerkt, zwart uitbetaald, alleen maar af en toe gestrest én genoten van het eindresultaat! Nederlandse huiseigenaren maken wat mee als ze aan het klussen slaan. Dat blijkt uit een rondvraag van Radar, waar 28.248 leden van het Radar Testpanel aan meededen.

Vooraf aan de verhuizing naar de huidige woning heeft ongeveer een derde van de testpanelleden verbouwd. In 56 procent van de gevallen was dit noodzakelijk, de overige 44 procent verbouwde omdat de woning niet geheel naar smaak was.

Van degenen die niet vooraf verbouwden, was dit bij 9 procent echter eigenlijk wél nodig geweest.

Twee derde van de verbouwingen vóór verhuizen betreft de keuken. Op de tweede plek komt de badkamer (56 procent), op de derde de woonkamer (54 procent). De minst verbouwde plek is de kelder: 5 procent heeft zich hier voor de verhuizing aan gewaagd. 3 procent heeft het rigoureuzer aangepakt en geeft aan het hele huis te hebben ge/verbouwd.

Duur

Of men dan lang in de troep zit? Dat lijkt mee te vallen. De meeste verbouwingen (40 procent) zitten er wel op binnen een week tot een maand. Uitschieters komen voor aan beide kanten: 8 procent verbouwde slechts een paar dagen, nog eens 8 procent langer dan een jaar.

Dat een verbouwing áltijd uitloopt, lijkt gelukkig mee te vallen. Twee derde van de respondenten had de duur van de verbouwing helemaal goed ingeschat, slechts bij 28 procent duurde het langer dan gepland.

Duur

Bij een nagenoeg even grote groep (27 procent) viel de verbouwing duurder uit. De meeste verbouwingen kosten tussen de 5000 en 25.000 euro. 6 procent is minder dan 1000 euro kwijt, 3 procent meer dan 100.000 euro. 6 procent weet (nog) niet hoe de kosten uitvallen.

Onder de deelnemers blijken opvallend veel doe-het-zelvers. Iets meer dan de helft pakt een verbouwing gewoon zelf aan, eventueel met hulp van vrienden. Ongeveer 46 procent laat toch liever een aannemer de klus klaren.

Mensen kiezen vaker direct voor een aannemer die ze (via-via) al kennen, dan dat ze verschillende offertes aanvragen en daaruit een aannemer selecteren.

Grote ruzie

De samenwerking met de aannemer of mede-verbouwers verliep bij bijna 80 procent van de verbouwers prima. 12 procent ondervond wat onderlinge stress, maar die was alleszins acceptabel. 2 procent kreeg grote ruzie die niet of ternauwernood is gesust; bij nog eens 1 procent is het wegens onoverkomelijke meningsverschillen tot een rechtszaak gekomen.

28 procent van de verbouwers ondervond zelf enige stress, waarvan 8 procent er zelfs (bijna) overspannen van raakte. Gelukkig is 99 procent wel (redelijk) tevreden over het eindresultaat.

Vriendendienst

We vroegen de Testpanelleden ook naar de kleinere klussen in huis. De meerderheid (64 procent) doet die zelf, een derde schakelt (ook) de partner of huisgenoot in. Ongeveer een kwart (23 procent) van de respondenten neemt een betaalde klusser in de arm. De meerderheid geeft gemiddeld per maand niet meer dan 50 euro uit aan de kleinere klussen.

Wie vrienden laat helpen klussen (21 procent), neemt deze als dank bijvoorbeeld mee uit eten (47 procent), en/of doet in ruil een ander klusje voor de helper (34 procent). Wie vrienden of kennissen geld betaalt, geeft meestal 10 tot 20 euro per uur (14 procent) – en niet meer dan 30 euro per uur.

Het uurloon voor een betaalde klusser of aannemer varieert aanzienlijk, tussen de 10 en 50 euro per uur. 3 procent betaalt meer dan 50 euro per uur; 1 procent minder dan 10. Het loon wordt niet altijd geheel wit uitbetaalt: 36 procent geeft toe zwart of ‘grijs’ te betalen. 13 procent heeft weleens een buitenlandse klusser ingeschakeld.

Meer over het onderzoek vind je hier.

Klussen? Doe het wel veilig!