5 x bizarre nieuwe superfoods

Wie graag gezond eet kan zich prima richten op de groente- en fruitafdeling van de lokale supermarkt, maar wie die eeuwige appel wel eens beu raakt wordt door onderstaande partijen tegemoet gekomen. Vijf nieuwe, ‘exotische’ (lees: bizarre) superfoods uitgelicht..

Zodra je iets een superfood noemt vallen traditionele markten uiteen, stijgt de criminaliteit onder handelaren en worden onder meer vlindersoorten met uitsterven bedreigd. Volledig holadijee is de term dus allang niet meer, maar laten we vooral niet vergeten waar we ‘m oorspronkelijk voor gebruikten.

Met superfoods duiden we immers voedingsmiddelen aan die bovengemiddeld voordelig en voedzaam voor ons zijn. Niet meer en niet minder, en het betreft hier alles behalve een vaststaand lijstje. Er vallen superfoods door de mand en er worden nieuwe ontdekt. En wat die laatste groep betreft: die lijkt steeds vreemder te worden…

 

5 x bizarre nieuwe superfoods:

28817593522_f0df25ddcd_o1

Melk van kakkerlakken:

Alsof de bodem van de prullenbak aflikken ook een optie is. Serieus, dit overweeg je toch niet in je mond te stoppen? Toch zouden we dat volgens enkele Indiase wetenschappers toch vooral moeten doen omdat de melkkristallen die deze gruwelbeestjes aanmaken voor hun mini-me’s ook buitengewoon voedzaam voor mensen zouden zijn.

“De kristallen zijn zeer compleet in hun voedingswaarde, ze bevatten proteïnen, vetten en suikers”, aldus onderzoeker Sanchari Banerjee tegen de Times of India. “Als je naar de eiwitsequenties kijkt bijvoorbeeld, bevatten ze liefst alle essentiële aminozuren.”

Dus. Glaasje aminozuren, iemand?

 

306936306_633a3d48ab_oBloedworst:

Bloedworst. De meesten in Nederland groeiden er niet mee op en zullen dus vooral onpasselijk worden bij het idee hun tanden te moeten zetten in schijven gebakken varkensbloed. Toch zouden we juist dat moeten doen want de gezondheidsvoordelen van het Schotse ontbijtgerecht liegen er volgens sommigen niet om.

Met name het hoge ijzergehalte zou vermoeidheid en concentratieproblemen van de kaart vegen of het niets is. En dan zit het ook nog boordevol proteïnen, calcium, magnesium en kalium én gaat het hand in hand met een koolhydraat-arm dieet.

“Het kan zeker toetreden tot de gelederen waar ook zeewier, zwarte bonen, avocado-olie en teff toe behoren”, zegt Darren Beale van MuscleFood’s erover tegen The Telegraph. “Het is te gek dat we er dankzij onderzoek steeds meer achter komen hoe goed sommige voedingswaren voor ons zijn. Bloedwordt wordt absoluut een superfood!”

En er is méér goed nieuws. Je kunt bloedworst namelijk ook zelf maken. Kwestie van wat bloed en darmen regelen en hoe moeilijk kan dat zijn?! Lees er hier meer over.

 

2191429776_6efbc43fea_oGelatine:

Snoepjes, marshmallows, taarten en ijsjes. Ze klinken allesbehalve gezond maar toch zit er minstens één ingrediënt in dat veel beter voor je zou zijn dan vooralsnog werd aangenomen. Namelijk: gelatine. Dat zou, zo meldt onder meer Express, namelijk een goede bron van eiwitten en mineralen zijn en enkele belangrijke aminozuren bevatten die veel voordelen hebben voor het lichaam hebben.

Al met al zou gelatine ontstekingsremmend werken, botten versterken en bijdragen aan een gezond verteringsstelsel. Ook collageen wordt in gelatine gevonden en daar krijg je dan weer een stralend (en rimpelloos) velletje van.

Enkele tests met het bindmiddel pakten dan ook goed uit. Atleten die het spul zes maanden lang aan hun dieet toevoegden zouden bijvoorbeeld minder melding maken van gewrichtspijnen. Toegegeven: die atleten die de superfood testten maakten gebruik van gelatine-supplementen in plaats van snoepjes. Maar een kniesoor die daarop let natuurlijk.

 

 

purple-bread2-600x400Paars brood:

Wit brood is al tijden uit, maar bruin brood nu blijkbaar ook. Paars is the new way to go! Dat wil zeggen: als je het professor Zhou Weibiao, van de Universiteit van Singapore, vraagt.

De weledelgeleerde ontwikkelde een heel nieuw type brood dat weliswaar de bekende structuur heeft van een bammetje en dezelfde lekkere smaak, maar dan veel gezonder is én eh, paars. Die kleur heeft het te danken aan anthocyanen, de uiterst gezonde paarse kleurstof die onder meer in bosbessen, bramen en rode wijn aangetroffen wordt en die Weibiao toevoegde aan het brood. Hij extraheerde het echter uit zwarte rijst.

Dit stofje behoudt ook tijdens het bakproces 80 procent van zijn voedingswaarde en gaat bovendien een verbinding met bloem aan, waardoor brood makkelijker te verteren zou worden.

“Als je de textuur wilt van witbrood en tegelijkertijd de vertering wilt vertraging, is dit waarschijnlijk de beste formule”, meent de wetenschapper tegenover Oddity Central. “Je eet dezelfde hoeveelheid zetmeel en tarwebloem dus de voedingswaarde is hetzelfde. Het sleutel-idee hier is dat het langzamer omgezet wordt in energie, dus dat je met dezelfde hoeveelheid calorieën langer vooruit kunt.”

En dan zijn er nog de voordelen van anthocyanen natuurlijk. Die zouden onder meer helpen obesitas, kanker, cardiovasculaire- en neurologische ziekten op afstand te houden.

 

14610215467_e1e6615456_oKroos: 

Gaan we met kikkers concurreren om eten? Dat zou zomaar kunnen. Momenteel wordt kroos, die groene drab die op een veelal stinkende sloot drijft inderdaad, namelijk overwogen als de nieuwe superfood. Een ideetje van experts die verbonden zijn aan het prestigieuze Wellcome Trust en die het naderende voedseltekort moeten oplossen.

Projectleider Sarah Milton tegen de Mirror: “Hoe voed je straks in 2050 negen miljard mensen? We moeten naar innovatieve manieren kijken om die uitdaging het hoofd te kunnen bieden. Kroos zou de oplossing kunnen zijn.” Waarom? “Het heeft tien keer meer proteïnen dan soja, het kan op afvalwater groeien en het spul wordt nauwelijks bedreigd door ziekten”, aldus Milton.

Het is nog volop in ontwikkeling dus voorlopig zul je nog geen pakjes kroos in de winkels vinden. Maar het idee in sloot te vallen is alvast niet meer zo erg. Neusje dicht, mondje open, bon appétit!