Onderzoek: Nog altijd veel gerotzooi met ons eten

Er wordt nog altijd veel te veel gesjoemeld met ons eten. Dat stelt de Consumentenbond vast na 150 fraudegevoelige producten te hebben onderzocht. Liefst één op de vijf van deze voedingsmiddelen maakte de belofte op het etiket niet waar.

Onder meer lamsvlees had de volle aandacht van de bond. Om te kijken hoe het met dit type vlees gesteld is, drie jaar naar de paardenvleesaffaire, werden 10 lamscurries, 10 porties lamsgehakt en 10 keer lamsshoarma verzameld. In bijna de helft van de gevallen (14 van de 30) bleek het niet om puur lamsvlees te gaan.

In acht porties zat wel lam, maar was dat voor tenminste 40 procent aangevuld met ander vlees. In zes gevallen werd niet eens een beetje lamsvlees aangetroffen.

Naast lam blijken ook manukahoning (50 procent afwijkingen), extra vergine olijfolie (31 procent afwijkingen), oregano (11 procent) en kabeljauw (3 procent) gevoelig voor fraude.

Te gek voor woorden

Vanzelfsprekend is Bart Combée, directeur Consumentenbond, not amused. “Het is toch te gek voor woorden dat je lamsvlees bestelt, maar iets krijgt wat geen lamsvlees bevat. Of dat je oregano denkt te kopen en vervolgens vooral olijvenblaadjes over je eten strooit,” briest hij. “Ons onderzoek toont aan dat er nog volop werk aan de winkel is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen en producten waarmee gesjoemeld is uit de schappen te houden.”

De bond voerde ook een panelonderzoek uit over het onderwerp. Hieruit blijkt dat menigeen (twee derde van de duizend ondervraagden) zich zorgen maakt over voedselfraude. Men geeft aan meer en betere controles en strengere regelgeving te willen.

Checks

In 2013 presenteerde de Consumentenbond zeven maatregelen tegen voedselfraude. Combée: “Enkele daarvan zijn opgevolgd, maar er valt nog veel te verbeteren. Wij blijven pleiten voor bijvoorbeeld verplichte checks op authenticiteit en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren.”

Of de overheid ook iets vindt van het onderzoek van de consumentenbond moet nog blijken.